EditorialeNr. 09 / 2020

Statul Paralel

Editorial Septembrie 2020

În curând, cine va simți dorința, va merge să își aleaga pe cei / cei care îl va fura, umili și sfida în următorii 4 ani. Mă rog, pot fi și excepții. Mai sunt edili care își merită poziția, dar din păcate sunt atât de puțini, încât putem presupune că sunt niște forme de viață pe cale de dispariție, care trebuie protejate, așa cum protejăm urșii panda sau zimbrii carpatini.
Deci, la sfârșitul lui septembrie, cei care stabilesc cine trebuie să iasă, vor scoate din urne numele câștigătorilor și ni-i vor prezenta ca fiind aleșii noștri.
Eu personal (repet: PERSONAL), sunt adeptul vechilor vorbe de duh: ”Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nu am mai fi lăsați să votăm” și ”nu contează cine votează, contează cine numără”.
Iar această convingere îmi este întărită chiar de cifrele ”oficiale”.
Nu știu de ce nimeni nu se apucă să analizeze puțin cifrele ”oficiale”, pentru că dacă ar face-o, poate că numărul de semne de întrebare ar fi mult mai mare în rândul populației.
La data de 31 Decembrie 2019, figurau în Registrul Electoral un număr de 18.988.812 persoane cu drept de vot. Adică din populația României, aproape 19.000.000 de oameni aveau vârsta de minim 18 ani (vezi site-ul Autorității Electorale Permanente, sursa cifrelor) …
Tot la 1 ianuarie 2020, conform Institutului National De Statistică, populația României era de 22.175.000 de locuitori (vezi site-ul Institutului National de Statistică) …
Deci, TEORETIC, am avea cam 3.200.000 de locuitori SUB 18 ani …
Conform Ministerului Educației, în învățământul preuniversitar avem un număr de 3.013.552 copii (vârste între 6 și 18 ani)
Tot din site-ul Institutului de Statistică aflăm că avem 1.031.018 copii cu vârste între 1 și 4 ani (deci o medie de 250.000/an) … Extrapolând putem presupune că avem cam 1.500.000 de copii cu vârste între 1 și 6 ani.
Deci dacă adunăm persoanele cu drept de vot (peste 18 ani) , cu cei de la școala, cu vârste între 6 și 18 ani și cu copiii sub 6 ani ar veni (rotunjit) : 19.000.000 + 3.000.000 + 1.500.000 = 23.500.000 (adică mai mult cu vreun milion jumate de oameni decât Populația României) …
Mie unul îmi dă cu zecimale, în special că, din alte surse (raportările României către OMS) aflăm că populația României este de 19.200.000 de locuitori.
Cui folosește un număr în plus de votanți ”în alb” ? Nu vreau să fac supoziții, las la latitudinea fiecăruia să creadă ce vrea… Doar să ne amintim referendumul de demitere al Președintelui Băsescu, atunci când 85% din cei care s-au prezentat la urne au spus DA, însă Referendumul a fost invalidat din ”lipsă de cvorum”, cei 8.500.000 de cetățeni prezenți la vot neatingând pragul de ”50% din total înscriși pe liste”…

Dar asta este istorie. Acum sunteți bombardați cu promisiuni electorale, unii vă promit drumuri, alții apă caldă, alții internet gratuit … Și vă e bine …

Dar a venit vreunul să vă promită stârpirea celor care lucrează ilegal ? A venit vreunul să vă promită debirocratizare și simplificarea procedurilor de autorizare ? A venit vreunul să vă promită facilități pentru cei care investiți în crearea de locuri de muncă pentru tineri, de exemplu.Sau pentru cei care investiți în educație, în Școlile Profesionale în Sistem Dual sau chiar și în Școlile Profesionale Clasice ?
Mai cu milă … Că de acolo nu ies atâția bani câți ies din ”Studii de Fezabilitate, ”Strategii” sau ”Studii de Impact”.

Eu unul nu voi vota (cu riscul de a fi înjurat) din mai multe motive. Pe 2 le-am enumerat mai sus:
• Lipsa de încredere în autorități
• Lipsa unor programe de sprijin a micilor întreprinzători.
Dar pe lângă acestea, mai este un motiv care mă face să îmi fie silă să ies din casă pentru a pune ștampila pe cineva. Și anume ”discursul urii”. Toți candidații vin cu ”programe” gen ”Hai să scăpăm orașul de …”.
Păi măi băiatule … Și Hitler a ajuns la putere pentru că a promis să scape Germania de comuniști … Mai bine vino și spune-mi ce planuri ai tu cu mine, cu tâmpitul plătitor de taxe care îmi pierd o jumatate de zi mergând să pun o ștampilă pe tine, pentru ca să ai tu un salariu călduț în viitorii 4 ani …

Dar hai să lăsăm partea cu alegerile și să revenim la acele promisiuni pe care nimeni nu vrea să le facă. Ca de exemplu ”acțiuni împotriva atelierelor ilegale”. Ar fi atât de greu ca să se așeze la o masă: Poliția Locală, Registrul Auto Român, ANAF, ITM și Garda de Mediu și să stabilească un ”plan de bătaie” gen:
• Băieții (și fătucile) de la Poliția Locală, care tot o freacă aiurea pe străzi și se luptă cu babe care vând pătrunjel, să noteze pe un carnețel (daca știu să scrie, evident … Dacă nu, să pună un X) adresele unde văd că se repară mașini (e simplu, văd un elevator, o groapă de canal, mașini desfăcute, șamd – nu cred ca e o mare filozofie să identifici o astfel de adresă, plus că mai pot întreba pe un taximetrist de exemplu, cine se ocupă în zonă cu reparatul mașinilor)
• Lista aia ajunge apoi la băieții de la RAR, care taie adresele atelierelor autorizate
• Ce rămâne se trimite la ANAF (să verifice dacă există o firmă acolo, dacă se emit facturi fiscale, samd), la ITM (să verifice dacă există angajați sau nu, dacă cei care lucrează acolo au Fișe de Protecția Muncii și echipamente de protecție omologate, șamd) și la Garda de Mediu (să verifice dacă băieții aruncă uleiul uzat pe stradă sau la canal, ce fac cu filtrele uzate, dacă strâng deșeurile selectiv și le trimit la centre specializate de recuperare.
E atât de greu ? Oare câți bani s-ar aduce la Bugetul Local așa ? Câte afaceri ilegale ar dispărea ? Multe zic eu … Dacă s-ar vrea … Dar nu se vrea, pentru că toată această ”caracatiță” a micilor găinari care lucrează dincolo de limitele legii, este strâns legată de reprezentanți ai autorităților. Dacă cineva încearcă să mă convingă că Poliția, ANAF-ul, ITM-ul , Garda de Mediu, samd nu știu de existența lor, sau angajați ai acestor instituții nu apelează niciodata la ei … îmi insultă inteligența.
În concluzie, rămân la părerea mea, pe care daca nu am spus-o …o repet (după cum spunea un clasic în viață): Luați-vă problema în propriile mâini. Și anume:
• Înființați Asociații Profesionale la nivel local și începeți un dialog cu autoritățile locale.
• Porniți campanii la nivel local de informare a clienților legat de riscurile la care se supun atunci când apelează la un atelier neautorizat
• Prin intermediul Asociațiilor Locale, trimiteți sesizări Autorităților locale competente legate de neregulile pe care le-ați observat (prin lege sunt obligați să vă raspundă la solicitările scrise)
• Perfecționați-va ! Prin intermediul Asociațiilor Locale, puteți organiza cursuri de perfecționare gratuite pentru membri, cu sprijinul Producătorilor de Sisteme (aici vă putem ajuta noi să vă punem în legătură cu ei)
Încercați. Nu e greu. Pentru înființarea unei Asociații aveți nevoie de 3 membri fondatori. Și nu sunt greu de găsit.
Un alt sfat. Asociația trebuie să fie săracă. Dacă vreți să faceți treabă, nu trebuie să vă gândiți la salarii sau alte beneficii. Încercați să lucrați împreună, pentru membri.
Și ar mai fi câteva sfaturi, dar nu vreau să vă plictisesc aici cu ele. Oricum idea este: nu trebuie să AȘTEPTĂM ceva de la autorități. Nu le pasă de noi. Trebuie să încercăm să ne rezolvăm singuri problemele, pe cale legală, cu sprijinul autorităților, fără a apela la politic.
Mai pe scurt: să ne creem un ”stat paralel”

 

 

 

Articole asemanatoare

Back to top button