2021Nr. 07-08 / 2021

Ce este sistemul V2V si cum functioneaza

Sistemul de comunicaţii V2V presupune schimbul de informaţii între vehicule, astfel incat conducătorii auto vor fi informaţi în timp util despre eventuale pericole aflate pe carosabil.
Sistemele de comunicații pentru vehicule sunt rețele de calculatoare, în care vehiculele și unitățile rutiere sunt nodurile care comunică, oferindu-şi reciproc informații, precum avertismente de siguranță și informații despre trafic. Ele pot fi eficiente în evitarea accidentelor și a congestionării traficului.

Scopul comunicării V2V este de a preveni accidentele, permițând vehiculelor aflate în tranzit să-și transmită date de poziție și viteză unul altuia printr-o reţea wireless de tip plasă. În funcție de modul în care este pusă în aplicare tehnologia, șoferul vehiculului poate primi pur și simplu un avertisment, în cazul în care există un risc de accident sau, vehiculul în sine poate întreprinde acțiuni preventive cum ar fi frânarea pentru a încetini.
Prima generaţie a sistemului, doar avertizează şoferul de prezenţa unui pericol dar nu preia controlul vehiculului.
Variantele ulterioare, presupun frânarea automată a vehiculului sau evitarea unui obstacol prin preluarea controlului vehiculului.
Se presupune că sistemul V2V este mai eficient decât actualele sisteme încorporate de producătorii de vehicule, precum Lane Assist, pilot automat inteligent, sistem de monitorizare unghi mort, radar spate pentru parcare și camera de mers înapoi, deoarece tehnologia V2V permite o viziune de 360 de grade asupra pericolelor prezente.
În Statele Unite, V2V este o parte importantă a sistemului de transport inteligent (ITS), concept care este sponsorizat de Departamentul de Transport al Statelor Unite (DOT) și de Administrația Națională pentru Siguranța Traficului (NHTSA). Un sistem inteligent de transport va folosi datele din sistemul V2V pentru a îmbunătăți gestionarea traficului, permițând vehiculelor să comunice și cu infrastructura rutieră, precum semafoare și indicatoare rutiere. Tehnologia ar putea deveni obligatorie în viitorul nu prea îndepărtat pe autostrăzile din toată America şi nu numai.

Motivația principală pentru sistemele V2V este siguranța și eliminarea costurilor excesive ale coliziunilor în trafic. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), accidentele rutiere cauzează anual aproximativ 1,2 milioane de decese în întreaga lume. De asemenea, aproximativ 50 de milioane de persoane sunt rănite în accidente de circulație. Dacă nu se iau măsuri preventive, decesele rezultate din cauze rutiere pot deveni cea de-a treia cauză de deces în anul 2020 faţă de locul nouă în 1990.

(continuarea in nr. 07-08/2021 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button