2021Nr. 12 / 2021

Functionarea senzorilor de ploaie si lumina la Mitsubishi Lancer 10

Mitsubishi Motors Corporation (MMC) a dezvoltat un senzor de ploaie şi de lumină care controlează
sistemul de auto-aprindere al farurilor și cel de acţionare automată a ştergătoarelor. Acest nou senzor, este instalat pe noul Mithubishi Lancer. Senzorul de ploaie şi de lumină, controlează farurile şi ştergătoarele, trimițând o solicitare de activare către calculatorul de confort.
Aceste date constau în informații despre vehicul, intensitatea luminii ambientale, intensitatea luminii din față și detectarea picăturilor de ploaie. În ceea ce privește funcţia de autoaprindere a farurilor, senzorul de ploaie şi lumină face diferenţa între intrarea într-un tunel și trecerea pe sub un pod, folosind senzorii de lumină. Aceştia previn aprinderea scurtă a farurilor când vehiculul trece pe sub un pod. Noul senzor de ploaie are lentile noi, pentru a asigura o distribuție uniformă a sensibilității pentru picăturile de ploaie și de a îmbunătăți timpul de reacţie pentru prima acţionare a ştergătoarelor, atunci când există puține picături de ploaie pe parbriz.
Senzorii de ploaie şi de lumină sunt de obicei găsiţi chiar și în segmentul maşinilor de clasă medie în Europa, pentru a scuti șoferii de acţionarea ştergătoarelor sau a luminilor de întâlnire pe durata conducerii autovehiculului la viteze mari pe drumuri cu tunele. În plus față de creșterea confortului la volan în acest mod, se îmbunătăţeşte şi siguranţa rutieră, senzorii aprinzând luminile de întâlnire, atunci când lumina scade în intensitate, cum ar fi la asfinţitul soarelui astfel, maşina putând fi observată în trafic de alţi conducători auto.

 

Componenta sistem

Senzorii de ploaie şi de lumină, formează o unitate electronică de control, care integreazã atât funcţia de iluminat automat cât şi detecţia apei pe parbriz într-o singură unitate. Această unitate este direct montată pe suprafaţa
parbrizului, în partea superioară așa cum este arătat în Fig. 1. Acest dispozitiv este format dintr-un senzor care funcționeazã ca o unitate de control optică optic lipită de parbriz. Unitatea de control dispune de doi senzori de ploaie și doi senzori de lumină pentru functia de iluminat automat si cea de actionare a stregatoarelor automat.

(Continuarea in nr.12/2021 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button