2014Nr. 09 / 2014

MOTORUL DIESEL AUDI V12 6.0 TDI

MOTOR 1

Motorul TDI de 6.0, cu 12 cilindri in V, dezvoltat de Audi este cel mai performant motor diesel ce echipeaza un automobil.  Acesta dezvolta un cuplu, de 1000 Nm incepand de la 1750 rot/min si o putere maxima de 500 CP la 3750 de rotatii pe minut.

Motorul V12 TDI echipeaza Audi Q7. Echipat cu acest motor SUV-ul este capabil de performante sportive comparabile cu vehicule sport: demaraj 0-100 km/h in doar 5.5 s si o viteza maxima de 250 km/h. Toate acestea, cu un consum specific dieselului TDI.

Pe de alta parte motorul are 12 cilindri dispusi in V, la un unghi de 60° si contine o mare parte din tehnologiile utilizate pe motoarele Audi A6 V6. Pe langa chiulasa ultra usoara si durabila, o noua specificatie este introdusa in cazul acestui motor : sistem de injectie common rail cu doua pompe de inalta presiune similar cu cel utilizat pe Audi R10.

Pană la 2.000 bar sunt disponibili in cele douasprezece injectoare piezo – o descoperire tehnologica suplimentara. Atat performanta, cat și eficienta sunt optimizate prin aceasta presiune mare de injectie, iar netezimea de rulare ramane, de asemenea, excelenta. Emisiile de evacuare sunt, de asemenea, reduse. TWI-turbo V12 TDI este conform clasei de emisii Euro 5 care este in  vigoare din 2010. Consumul de combustibil este de numai 11,9 litri la 100 de kilometri. Cu motorul de inalta tehnologie cu 12 cilindri care folosește tehnologia TDI, pionierii diesel de la Audi au deschis noi orizonturi în domeniul motorizarii.

Motorul V12 TDI este caracterizat de o serie de particularitati tehnologice:

° performate dinamice excelente
° consum redus de combustibil
° zgomot si vibratii reduse
° masa scazuta
° sinergie cu familia de motoare in V
° conform cu normele de poluare Euro 5

Audi a rescris recordurile diesel cu acest motor pe circuitul de viteza. Dupa debutul sau în Sebring, Florida, masina sport prototip R10 premium, a castigat  toate cursele pe distante lungi la care a participat. Acestea includ cursa rutiera Le Mans 24 de ore, în care motorul V12 din R10 a stors 650 CP din capacitatea sa de 5,5 litri, atingand o viteză maxima de 330 km / h. Ceea ce a surprins complet fanii și expertii deopotriva, a fost sunetul motorului: spre deosebire de majoritatea motoarelor de curse, puternicul motor Audi diesel funcționează în liniște.

(continuarea in nr. 09 / 2014 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button