EditorialeNr. 07-08 / 2021

Limba în curul șefului, ca strategie în educație

Editorial Iulie 2021

De 16 ani de cand scriu editoriale in revista asta amărâtă, tot bat toba pe tema educației, a culturii generale și a formării profesionale. De 16 ani susțin că este necesară o mai mare implicare pe partea de educație și că școala are un rol important în această ecuație.

De vreo 4 ani am început să bat toba pe Învățământul în Sistem Dual, ca o alternativă pentru agenții economici de a-și pregăti forța de muncă calificată, conform nevoilor din companie.

Astăzi însă am avut o revelație. Pentru ce mă zbat ? Pentru cine ? Orice idee bună se va izbi de niște trepăduși bugetari, mereu cu mâna întinsă, pomanagii de profesie, cerșetori cu diplomă și căței gata să se gudure pe lângă oricine le dă un os de ros. Iar acești pomanagii cu funcție, vor face tot posibilul să nu facă ceva care să le supere șefii (de regulă numiți politic) pentru a nu-și pierde scaunul de sub cur.

Ce mi-a dat șutul ”în ouă” care m-a trezit ?

Hai sa o luam puțin ”de la maimuță”. Într-o țară (România, să zicem), există niste chestii care aduc bani la bugetul statului pe care statul îi cheltuie cum vrea el (firmele adică). Din acești bani, statul, printre altele, produce pentru firme (prin sistemul de învățământ) viitoare forță de muncă (adică oameni care să producă bani și pentru bugetul statului). Deci, pe scurt: firma dă bani la stat, statul finanțează școlile, școlile produc forță de muncă, forța de muncă produce bani pentru stat … și ciclul se repetă.

Numai că statul … Nu face nimic pentru a sprijini acest sistem de învățământ. Tot sistemul e plin de instituții populate de amante, soții, nepoți și fiice și pentru că nu încăpeau toți într-un loc, s-au înființat: Inspectorate Școlare, Centre pentru Distrugerea …. scuze …. Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic, ARACIP, CCD, samd …
Școlile ? Dă-le naibii, să se descurce !

Și așa ajung la subiect.

Una din instituțiile parazit ale acestui sistem este CNDIPT (Centrul National pentru Distrugerea … scuze … Dezvoltarea Învățământului profesional și Tehnic) . Aceasta instituție ar trebui să sprijine acest sistem de învățământ. Cum (NU) o face ?

  • Promovarea Școlilor Profesionale și a ofertei lor educaționale … Au realizat (pe Fonduri Europene) un site (alegetidrumul.ro ) unde ar trebui să publice listele Școlilor Profesionale, Numărului de Clase și Specializărilor. Da, dar pentru anul 2021-2022 NU au publicat aceste liste ..
  • Să realizeze materiale didactice pe specializări (manuale, materiale auxiliare, etc) … Ce au facut pana acum pot fi găsite …. Aaa, scuze, NU pot fi găsite pe site-ul lor (tvet.ro) pentru că site-ul este ”suspendat pentru neplată” …
  • Să se ocupe de dotarea școlilor, atelierelor și laboratoarelor școlare (Nu zău !)
  • Să se ocupe de actualizarea curriculei si programei cadru (Cu cine ?)
  • Și multe altele

Pornind de la aceste probleme, împreună cu niște prieteni de la un post de televiziune, am pornit să facem o anchetă prin școli ”Cum v-a sprijinit Ministerul Educației, Inspectoratele Școlare și CNDIPT în activitatea curentă” și am mers la un liceu cu rezultate foarte bune din București, unde Directoarea (nu mai ea știe cum) a reușit să modernizeze clădirea, să renoveze și doteze căminul, să realizeze o cantină elegantă pentru copii, unde copii primeau o masă la prânz gratuită (din partea Primăriei de Sector), și să modernizeze (cu ajutorul unor companii) o mare parte din atelierele școlii.
Pe scurt, am ales un model de succes în domeniu.

Evident că am fost impresionați (plăcut) de realizările Doamnei Directoare și mai rămânea un pic și eram gata să îi ridic o statuie, numai că … Amica de la televiziune i-a adresat o întrebare (GENIALĂ) care a scos-o pe D-na Directoare din sărite : ”Dacă nu ați fi primit sprijin din partea agenților economici și a Primăriei de Sector, ce ați fi putut realiza aici ? V-au ajutat cu ceva Ministerul Educației și CNDIPT ?”.

D-na Directoare s-a înfuriat și a replicat un ”Nu contează ce a făcut sau nu fiecare, important este să se facă” … Am înțeles rapid că nu dorea să își supere șefii și nu dorea să aibă probleme cu Ministerul sau CNDIPT-ul …

Și atunci am realizat că suntem luați de proști.

Dar bomboana pe colivă a fost când, după ce am plecat, ne-a sunat amenințătoare să nu difuzăm NIMIC pe post (de parcă eu eram angajat al televiziunii respective) pe motiv că NU ARE ACORDUL DE LA INSPECTORATUL ȘCOLAR ! Păi tu ca Director nu ai voie să te piși dacă nu ai voie de la Inspectorat ? De ce e nevoie de acordul Inspectoratului Școlar pentru a filma o școală ? Adică oamenii nu au voie să afle unde își trimit copiii să învețe ? Vă e rușine să arătați manualele din 1977 după care predați copiilor ?

Și m-a cuprins furia !

De ce trebuie eu, firmă privată, să cumpăr din banii mei manuale pentru elevi ? Nu era asta treaba statului ? Dar stai, ce manuale să îmi dea statul ? Manualul de mecanică auto realizat de … în 1984 ?
Dar de ce trebuie eu, firmă privată, să dotez din banii mei atelierul școlii ? Ce obligație am eu pentru asta ? Nu e asta treaba statului ? Daca ar fi școală privată, iar elevii ar plăti o taxă, aș înțelege. Dar așa ?

Adică, eu, în loc să folosesc -să zicem – 100.000 de Euro pentru a mări salariile angajaților mei (sau poate, ca proprietar de firmă, vreau ca din acești bani, care sunt AI MEI, după plata impozitelor către stat aferente acestei sume, să plătesc studiile copilului MEU), să îi folosesc pentru a face o treabă pe care ar fi trebuit să o facă STATUL din banii pe care îi plătesc eu ca taxe și impozite și anume : să cumpăr manuale pentru elevi, să le dotez atelierul școlii, să le dau bursă, să le platesc masa, transportul sau ce materiale prăpădesc ei la practică, șamd.

Iar ce obligații are față de mine acel copil care 3 ani pe banii mei, pe munca și timpul meu și pe resursele mele își termină studiile și învață o meserie ?  NICIUNA ! Poate pleca în orice clipă să se angajeze la orice companie oriunde în lume.

Iar eu, rămân – cum spune românul – și regulat și cu banii luați.

Păi băi Directorașilor de Licee care vă milogiți pe lângă companii să vă dea bani pt vreun echipament de atelier sau să preia niște copii ”la Dual” … De ce nu vă milogiți așa și pe lângă Minister ? Sau pe lângă CNDIPT ? Nu vreți să îi supărați ca să nu vă piedeți scaunele cade de sub cur ? Nu vreau să vă jignesc pe toți. Unii (și vă număr pe degetele de la o mână – vă știți voi care sunteți) sunteți oameni incredibili, care ați făcut din căcat bici și care ați făcut niște școli unde este o mândrie să înveți … Dar restul ???
Nu este treaba mea să vă cumpăr manuale. Nu este treaba mea să vă dotez laboratorul. Nu este treaba mea să vă școlesc profesorii. Nu este treaba mea să bag bani în curul unor copii care, după terminarea școlii, vor pleca să culeagă sparanghel în Germania sau să spele la cur babe în Italia.  Asta e treaba STATULUI ! Că de aia avem ”România Ne-Educată” ! De aia avem 10.000 de instituții de ”reglementare și control” în educație !

Sunt dispus să bag bani pentru formarea unui copil, daca măcar am certitudinea că – măcar o perioadă – acel copil va rămâne să lucreze în România (dacă nu la compania mea).

Iar voi bă speriaților care vă e frică și să vă bășiți de teamă să nu ”se supere șeful de la Inspectorat, Minister, CNDIPT, samd” … Să nu veniți la mine să imi cereți să vă ajut ! O să vă ajut atunci când o să văd că și statul se implică și că îndrăzniți să vă duceți cu acelați tupeu (sau cu aceași limbă în cur) și la ei pentru a cere ajutor.

Hai sictir !

P.S – In imagine este un ”Suport de curs” dupa care se invata la un Colegiu Tehnic din Bucuresti, in anul 2021

Articole asemanatoare

Back to top button