2014Nr. 02 / 2014

Calculatorul de injectie al motorului

Motoarele moderne utilizate pentru propulsarea automobilelor, pe benzina sau diesel, sunt controlate în totalitate de sisteme electronice. Partea inteligenta a acestor sisteme de control este reprezentata de calculatorul de injectie. Acesta, pe baza informatiilor primite de la senzori determina starea motorului si actioneaza asupra diferitelor actuatoare în scopul atingerii regimului de functionare cerut de conducatorul auto.
Calculatorul de injectie este proiectat sa functioneze în condi?ii de solicitari mecanice ?i de temperatura extreme.

ECU ( Engine Control Unit ) este computerul motorului care functioneaza cu injectie controlata electronic. Practic, acest computer reuseste sa asigure o functionare cat mai buna a motorului., citind toti senzorii si colectand datele furnizate de motor pe baza unei harti de performanta prestabilita. Astfel, ECU invata modul de functionare al motorului, in functie de exploatare si  il optimizeza in asa fel incat sa fie cat mai eficient.

  • temperaturi extreme: -40…+70 °C
  • variatii mari de temperatura
  • expunere la contaminarea cu apa, ulei, combustibil, praf, umezeala
  • solicitari ?i vibratii mecanice

In acelasi timp, cerintele foarte ridicate se refera la compatibilitatea electromagnetica si la protectia împotriva interferentelor de înalta frecventa.

(Mai multe in Nr 02/2014 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button