2012Nr. 07 / 2012

Functionarea cutiilor cu variatie continua

Rolul cutiei de viteze este de a asigura prin modificarea raportului transmisiei variatia fortei de tractiune si a vitezei de deplasare.

 

In plus cutia de viteze asigura mersul inapoi al autovehiculului fara inversarea sensului de rotatie al motorului si intreruperea legaturii motorului de restul transmisiei cand ambreiajul este cuplat.
In scopul asigurarii unei bune adaptability a automobilului, conditiilor concrete in care are loc deplasarea, cutia de viteze trebuie sa raspunda la o serie de cerinte printre care:

  •  Sa ofere posibilitatea realizarii unui numar cat mai mare de rapoarte de transmitere iar marimea lor sa fie determinate incat sa se asigure o utilizare rationala a puterii in conditiile unor performante dinamice si de economicitate ridicate.
  • Constructia sa fie simpla, robusta, usoara, sa aiba un randament mecanic ridicat si functionare silentioasa.
  •  In exploatare sa prezinte siguranta si intretinere usoara iar manevrarea sa se faca cat mai comod.

Dupa cum spune si numele, transmisiile cu varia|ie continua (CVT), comparativ cu transmisiile cu rapoarte fixe, Tsi modifica raportul de transmitere continuu intre o valoare minima si maxima. Transmisiile dasice mecanice, fie ca sunt automate sau manuale, au un numar finit de rapoarte iar schimbarea acestora se face in salturi. Teoretic o transmisie cu variatie continua are unnumarinfinitde rapoarte.

Continuarea in numarul 7/2012.

 

Back to top button