2017Nr. 09 / 2017

Frana de mana electromecanica- constructie si functionare

Rolul frânei de mână electromecanică, este acela de a înfrâna deplasarea autoturismului pe durata staţionării acestuia. Aceasta îndeplineşte cerinţă de bază a constructorilor şi anume, este un sistem secundar independent de frânare al vehiculului, oferind un confort sporit în utilizare, faţă de sistemul clasic.

Proiectarea şi funcţionarea frânelor de parcare electromecanice

BMW şi Audi folosesc sisteme cu un design substanţial diferit. Frâna de parcare electromecanică (EMP) ce echipează Audi A8, are un motor electric ce controlează un ax care acţionează direct pe sistemele de frână ale punţii spate. La autoturismele BMW, un motor electromecanic acţionează cablul ce controlează acţionarea servo frânei cu tambur dublu. Mecanismul frânei de parcare Audi constă într-o unitate de curent continuu, o unitate vibratoare, precum și un ax. Componentele sunt montate direct pe etrierele de frână spate și transformă mișcarea circulară al unității în mici curse ale pistonului de frână. O curea de transmisie asigură energia necesară funcţionării unităţii vibrante

La acest punct, viteza motorului de acționare este redusă pentru prima oară. Dantura curelei de transmisie reduce viteza cu un factor de 1:3. Mecanismul unităţii vibrante, reduce și mai mult viteza. La sfârșitul transmisiei, viteza este redusă cu un factor de 147, comparativ cu viteza originală a motorului. Un ax, care este antrenat direct de unitatea vibratoare transformă mișcarea circulară într-o mişcare de ridicare.

 

Pistonului de frână găzduiește un cilindru care poate culisa în interiorul carcasei pistonului. Pentru a împiedica rotirea cilindrului din interiorul pistonului, carcasa acestuia este fixată în două puncte.

La capătul din față al cilindrului există o piuliță montată prin presare, care începe să se miște pe axul tamburul când axul se învârte. Un senzor Hall măsoară numărul de rotații efectuate de către unitatea de curent continuu și transferă rezultatul unităţii de control electronic care are rolul de a calcula lungimea mişcării de ridicare.

Disc frână si cilindru frână

 

Atunci când frâna de parcare este acționată, mișcarea circulară a axului conduce piulița în faţă. Cilindru este fabricat pentru a exercita o forță asupra pistonului de frână ce apăsă plăcuţele de frână asupra discului de frână. Când frâna de parcare este eliberată, piulița se întoarce pe ax și

Presiunea este eliminată din pistonul de frână. După o frânare normală, O-ring -ul revine la forma normală și pistonul de frână poate revenii în poziţia iniţială. Pentru a realiza un sistem complet, componentele de mai sus, sunt completate de o unitate de control cu senzor i unghiular de înclinare, lămpile de control și comutatorul de frână de pe consola centrală.

 

 

(continuarea in nr. 09/2017 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button