2023Nr. 03 / 2023

Facerea de bine și mama

Cronica unei înșelăciuni

Cum a început totul

După cum am mai povestit, în urmă cu vreo 5 ani, am fost invitați la Guvernul României unde am avut o întâlnire cu 2 băieți, pe numele lor de fată: Cornel Bertea-Hanganu și Stelian Fedorca, primul Consilier al Primului Sinistru, iar celălalt Consilier de Stat. Scopul întâlnirii era simplu: băieții au început să ne prezinte un sistem nou de învățământ, copiat după modelul german, atât de nou că era prezent peste tot înainte de 1989 și anume Școlile Profesionale în Sistem Dual.
Pe scurt, ei ne-au prezentat sistemul, noi ne excitam pe măsură ce îl descriau pentru că era exact ce ne lipsea și de ce aveam nevoie: Un sistem de învățământ orientat nu spre ”ocuparea normelor didactice” ale profesorilor ci spre nevoile reale ale agenților economici care astfel aveau (PENTRU PRIMA DATA DUPA 1989) posibilitatea de a-și forma viitorii angajați, în funcție de specificul și specializările companiei.

De fapt, ce ne-a cucerit atunci a fost ”cererea de ajutor” din partea lor. Pe scurt, ne-au spus că dacă vrem să ne implicăm în așa ceva (ca și Asociație Profesională), VA TREBUI, ca pentru sectorul nostru să:
● Actualizăm programa școlară
● Actualizăm manualele
● Pregătim (actualizăm) profesorii existenți
● Ne ocupăm de dotarea laboratoarelor școlare cu necesar de echipamente și utilaje la nivelul tehnologic actual
● Ne ocupăm de atragerea copiilor
● Ș.a.m.d
În fața acestei liste, evident am întrebat: ”OK, noi facem toate astea, dar voi, ca Guvern, ce naiba veți mai face ?” . Răspunsul primit ne-a dat aripi: ”VOM FACE TOT CE NE STA ÎN PUTERE SĂ ȚINEM MINISTERUL EDUCAȚIEI CÂT MAI DEPARTE DE TREABA ASTA !!!”.

Și atunci am zis: NE BĂGĂM, pentru că ni s-a părut interesant proiectul.
Ce a urmat, știți foarte bine. Împreună cu partenerii noștri:
● Am organizat zeci de întâlniri prin toata țara, unde am prezentat conceptul de Învățământ Profesional în Sistem Dual câtorva MII de manageri de ateliere service auto
● Am realizat un site, din care oricine poate afla orice despre acest sistem (www.spd.asar.com.ro )
● Am achiziționat drepturile de copyright, am tradus și tipărit manuale utilizate în școlile similare din Germania, până în prezent editând manualele pentru domeniile : Mecanic Auto, Tehnologii de Prelucrare a Metalelor, Electrotehnica si Electronica, ,Vopsitor Auto, HoReCa )
● Am realizat în cadrul programului Academia AutoTehnica, module de training PENTRU PROFESORII de la Liceele Tehnologice și Școlile Profesionale, pentru a-i ”actualiza” cu tehnologiile noi și pentru a-i putea face cât de cât capabili să predea noțiunile din manualele pe care le-am editat.
● Am început să oferim unităților de învățământ cele mai moderne simulatoare educaționale existente pe plan mondial.
● Am atras numeroși producători de sisteme pentru automobile în proiectul de dotare a Școlilor Profesionale cu materiale tehnice și educaționale și de training al profesorilor.
● Am realizat o colecție de cărți tehnice (Biblioteca AutoTehnica biblioteca.auto-tehnica.ro ) pe care să le oferim Școlilor Profesionale și Liceelor Tehnologice de profil
● Și multe altele

Pentru că singurele noastre resuse de finanțare sunt cotizațiile membrilor ASAR, iar un astfel de proiect care își propune să ia școala românească din secolul 19 și să o ducă în secolul 21, necesită resurse mult mai mari, am început să căutăm surse de finanțare, iar anul trecut am crezut că am găsit una.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Subordinea Secretariatului General al Guvernului, a lansat un concurs de proiecte pe tema ”Dezvoltare Durabilă”, concurs la care am participat și noi, cu un proiect prin care ne propuneam să DONĂM 1800 de manuale de ”Tehnologia Automobilului” și ”Vopsitorie auto”, celor 227 de Licee și Școli Profesionale, manuale care să fie folosite în principal în cadrul orelor din Curricula la Decizie Locală dar să fie utilizate și de profesori ca material didactic auxiliar.
Evident, ne veți întreba DE CE am vrut să facem asta, în condițiile în care EXISTĂ deja manuale aprobate de Ministerul Educației, manuale ”MODERNE”, editate de Editura Didactică și Pedagogică în anul 2020, după care elevii și profesorii au după ce învăța.
Corect, numai că, analizând acele manuale, am realizat că nivelul lor privind tehnologiile auto este pe undeva pe la sfârșitul anilor 70, sistemele și echipamentele prezente pe automobilele fabricate după 1980 fiind aproape inexistente !

Dar ca să nu fiu acuzat că fac afirmații nefondate, voi prezenta mai jos câteva exemple din tehnologiile moderne prezentate în acest manual.
De exemplu, la capitolul ”Formarea Amestecului” este prezentat doar CARBURATORUL, iar prin ”Autovehicule Moderne” se înțeleg ”Dacia 1310, Aro 10 și Renault” ..

Că în manual nu se învață NIMIC despre: Cutiile de viteze automate, sisteme de siguranță activă și pasivă, ABS, ESP, nu se învață NIMIC despre senzori, actuatori, ECU, nu se pomenește nimic despre mașinile electrice sau hibride( de mașinile cu hidrogen nu mai vorbim) nu ar fi o problemă, problema este că sistemele despre care învață copii în 2023, nu se mai folosesc pe mașini încă de prin 1980 !
Iar eu nu cred că scopul învățământului în 2023 este formarea de mecanici pentru mașinile de epocă.

Dar să revenim la proiectul nostru. Am depus proiectul și am câștigat o finanțare de 400.000 de lei, proiectul fiind evaluat cu 79 de puncte, rezultat PUBLICAT PE SITE-UL GUVERNULUI ROMÂNIEI în data de 2 IUNIE 2022. Pentru acest proiect, am mai venit și noi de acasa cu 45.000 RON, contribuție proprie (adică din cotizațiile membrilor și credite)

Conform unui Ordin al Guvernului nr 288 / 16.03.2022 care se stabilea procedura de finanțare, in termen de MAXIM 5 ZILE de la Publicarea rezultatelor concursului, trebuia să fin invitați să semnăm Acordul de Parteneriat.

 

Deși am solicitat în repetate rânduri să ni se dea să semnăm acest Acord de Parteneriat, am fost asigurați că ”Acordul e semnat, că totul e ok și că sunt niște formalități” și ni s-a spus să mergem mai departe, întrucât în cazul în care nu ne achităm de obligațiile asumate prin proiect, vom pierde întreaga finanțare.
Și noi, de bună credință fiind, ne-am apucat de treabă.
Am comandat manualele, numai că și aici a trebuit o mică ”modificare în program”, în sensul că ni s-a cerut ca aceste manuale să fie ”Ediție specială”, în sensul că nu trebuie să apară pe ele nicio dată de contact a editurii (telefon, email, fax, etc), iar pe copertă să apară textul ”Manual oferit de Asociația Specialiștilor Auto din România, elaborat și tipărit în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României.
Acest manual este destinat elevilor si profesorilor din cadrul liceelor tehnologice cu specific auto.
Coordonator proiect: Cornel BERTEA HANGANU, Consilier, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, Guvernul României”


Ni s-a părut normal la acel moment să trecem aceste date, întrucât aproape 90% din proiect era finanțat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, iar Dl Bertea-Hanganu era Coordonatorul Proiectului, fără să ne treacă o clipă prin cap că de fapt cineva dorea să își atragă capital politic din povestea asta.

Derularea faptelor

Revenind, au fost cumpărate manualele realizate în ediție specială, au fost cumpărate cutii de transport în care să fie pregătite cele 272 de colete către 272 de Licee Tehnologice și Școli Profesionale, au fost livrate (prin Fan Courier) cele 272 de colete, apoi a venit momentul organizării, în data de 25 Octombrie 2022, a Conferinței de la Guvern, în care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, condus de Dl Borbely Laszlo să prezinte cu mândrie rezultatele acestui proiect.
Cât a costat Conferința ? Nu vreți să știți. Au trebuit realizate 70 de mape pentru fiecare participant, mape care conțineau : un notes, o prezentare a proiectului, lanyard și un ecuson, au trebuit realizate roll-up-uri, un pop-up-spider, au trebuit angajate hostess-e care să se ocupe de primirea participantilor, samd …Dar nu acestea au fost costurile mari (pentru că de bine de rău pe acestea le puteam controla) ci au fost costurile ”impuse”: 11.000 RON pentru închirierea unui Webcam cu care să fie transmisă pe facebook conferința ! (Ni s-a transmis ca doar o anumită firmă este autorizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale să efectueze transmisii video din Sediul Guvernului … lucru pe care l-am înțeles, ținând cont de regulile de securitate din acea instituție), 7000 RON pentru ”servicii foto-video” (la fel, nu oricine are voie să facă fotografii din sediul Guvernului), 7000 RON un cofee break (doar Regia de Administrare a Protocolului de Stat are voie să aducă mâncare în sediul Guvernului) .. Și mai adăugăm: servicii de traduceri simultane (încă vreo 4500 RON, tot ”Firmă agreată de Guvern”) , închiriere echipamente traduceri simultane … samd.


Pe scurt, o conferință cu 45 de participanți : cam 50.000 RON.
Spre comparație, costurile de organizare ale unui eveniment Academia AutoTehnica, cu 200-250 de participanți se ridică la 20-25.000 RON, în acești bani intrând și cheltuieli pe care nu le-am avut la București, precum: salarii 2 persoane ”Call Center” care să sune după invitații, chiria locației, combustibil 2 mașini, cazare, masă 5-6 persoane/3 mese /zi x 3 zile, samd.

Întrucât trecuseră deja 4 luni de când ar fi trebuit să fim chemați să semnăm Acordul de Parteneriat și să primim avansul pentru derularea proiectului, am ridicat public, în cadrul conferinței, această problemă.
Dl Borbely, extrem de iritat, a ridicat tonul la noi și ne-a acuzat că inducem lumea în eroare, că Departamentul pe care îl conduce ”NE-A DAT 400.000 RON” pentru acel proiect.Am încercat să îi explicăm politicos, nu doar că nu am primit niciun leu, dar și că nu am primit încă acel Acord !
Până la urmă, Dl Borbely s-a ridicat nervos și a părăsit Conferința.
După terminarea conferinței, am depus decontul final, înregistrat cu numărul 30679/11.11.2022, așteptând plata sumelor cuvenite.
După câteva săptămâni, am fost chemați la Guvern să semnăm ”Conform cu Originalul” pe facturi, când am văzut un ”Bun de Plată” pe Decontul Final

Având și acest ”Bun de Plată” pe decont, asigurați permanent de Dl Cornel Bertea-Hanganu, Coordonatorul Proiectului , că totul este în regulă și că urmează în câteva zile să primim banii, am așteptat….
Pe data de 27 Decembrie însă, Dl Hanganu m-a sunat și m-a invitat la o discuție ”în particular” unde mi-a transmis că ”nu voi mai vedea niciun ban”, pentru că ”Departamentul Juridic al SGG refuză semnarea Acordului de Parteneriat”… Și că ma sfătuiește să acționez în instanță Secretariatul General al Guvernului și Departamentul de Dezvoltare Durabilă, dacă vreau să imi recuperez banii (de parcă ar fi fost banii mei personali și nu ai Asociației).
Am depus în data de 28 Decembrie un memoriu la SGG și la Departamentul de Dezvoltare Durabilă, prezentând întreaga situație, iar pe 28 Decembrie, la ora 21, primesc un apel telefonic de la Dl Laszlo Borbely în care mi-a solicitat câteva explicații și în cadrul căruia I-am solicitat la rândul meu câteva explicații.
În timpul dialogului cu Dl Borbely, am aflat o serie de aspecte extrem de interesante, care mi-au lămurit și o serie de acțiuni din trecut:

Dânsul fusese informat de către Coordonatorul Proiectului, Dl Consilier Cornel Bertea Hanganu, că ”Acordul a fost semnat, banii au fost dați, dar ca eu sunt cu niste probleme la mansardă și îmi place să fac scandal”, fapt ce mi-a explicat atitudinea ostilă pe care a avut-o față de noi în timpul acelei conferințe.
După ce ne-am lămurit cum stă treaba, ne-a asigurat de întregul să sprijin și a rămas să stabilim o întâlnire la Guvern, în prima săptămână din Ianuarie pentru a lămuri problema.
Pe 5 ianuarie eram prezent la Guvern unde am avut o întâlnire de lucru cu întreg Departamentul de Dezvoltare Durabilă.
Am aflat că … anul 2022 fiind trecut, ei nu ne mai pot plăti acel proiect, că banii pentru el nici măcar nu fuseseră alocați , pentru că Dl Hanganu nu a depus o hârtie cu cererea de alocare și că … se încearcă plata din bugetul de anul ăsta, DACĂ reușim să obținem o Hotărâre de Guvern care să prevadă acest lucru.
Nu întrebați cum, dar în data de 15 Februarie 2023 a apărut ” HOTĂRÂREA DE GUVERN pentru aprobarea modului de repartizare şi de utilizare parțială a sumelor prevăzute la lit. c) şi d) din anexa nr. 3/13/02a la Legea bugetului de stat pe anul 2023 nr. 368/2022. Actul normativ asigură resursele financiare necesare pentru Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDR) în anul 2023”.
Și am zis că ne apropiem de final…. Numai că …
În luna martie ni s-a transmis de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, că … ”Juridicul nu e de acord”, de parcă nu tot acel ”Juridic” ar fi elaborat și redactat acel ”Acord de Parteneriat”, pe care noi încă nu l-am văzut”.
Au trecut deja 9 luni din momentul în care ar fi trebuit să fim chemați să semnăm un Acord în baza unui Proiect câștigat ”pe bune”, proiect în urma căruia chiar am reușit să facem ceva pentru Învățământul românesc, dar în care am tot fost ”duși cu vorba”…
9 luni în care am plătit din resurse proprii și din credite un proiect în valoare de 445.000 RON, prin care cineva și-a făcut capital politic , momentele în care mergem la câte un liceu care a primit manualele de la noi, iar cei de acolo ne vorbesc de ”Manualele lui Cornel” fiind din ce în ce mai dese.
9 luni în care plătim lună de lună, aproximativ 10.000 RON/lună doar DOBÂNZI la liniile de credit făcute pentru derularea acestui proiect.
9 luni în care, din cauza unor birocrați, ne zbatem să supraviețuim, în timp ce persoanele care ne-au târât în această situație își savurează succesul și culeg roadele acestui proiect.
Momentan colaborăm destul de bine cu conducerea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și a Secretariatului General al Guvernului cu care încercăm să găsim soluții legale pentru deblocarea acestei situații, numai că situația trenează, iar fiecare lună de întârziere pe noi ne costă cam 10.000 lei doar dobânzi la liniile de credit…
Interesant este că toate celelalte proiecte și-au primit banii, considerându-se că manualele moderne pentru Școlile Profesionale sunt mult mai puțin utile dezvoltării României decât : ”Poveștile cusute din nordul județului Harghita” sau ”Dorul de vatră românească” …

În loc de încheiere:

Codul Penal spune:
Art 297 : ”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”
Cum se numește faptul că persoana care conduce Departamentul Juridic al Secretariatului General al Guvernului a refuzat să dea aviz unui document elaborat tot de el, in baza unei Hotarari a Guvernului și a decis unilateral să nu îndeplinească obligația pe care o avea de a ne pune la dispoziție în termen de MAXIM 5 ZILE lucrătoare de la apariția pe site-ul Guvernului a câștigătorilor proiectului, a Acordului de Parteneriat ? Iar paguba de 445.000 RON la care se adaugă dobânzile pe care le plătim pentru creditele făcute pentru derularea acestui proiect .. Cine o suportă ?

Art 244: ”Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”
Cum se numește faptul că Dl. Consilier Cornel Bertea-Hanganu ne-a asigurat în repetate rânduri că toate documentele sunt în regulă și că trebuie să finalizăm proiectul, ne-a pus să organizăm o Conferință la Guvern în care să le laude cu un proiect nefinanțat de Guvern, totul în scopul de a-și pune numele pe niște manuale care au ajuns la TOATE liceele tehnologice și Școlile Profesionale în scopul obținerii de capital politic și de imagine pentru conceptul lui ”Școala fără Șomeri” și pentru o eventuală avansare pe o poziție superioară în cadrul Guvernului ?

Ținând cont de toate acestea și de faptul că 2 birocrați din cadrul Secretariatului General al Guvernului din rea intenție sau urmându-și interese ascunse, au decis să îl saboteze cu bună știință în cazul primului sau să își asume un proiect în care nu au avut niciun amestec în cazul celui de-al doilea, am decis să acționăm pe cale legală pentru recuperarea prejudiciului iar cei responsabili pentru acest lucru să răspundă conform prevederilor legale.
Una din întrebările care ne-au tot frământat în aceste luni, a fost : ”oare pe cine am deranjat cu acest proiect, sau cu manualele noastre, de s-a dorit ”îngroparea” noastră ” ?

Back to top button