
Sistemele de distributie variabila sunt capabile sa modifice momentul, durata si inaltimea de deschidere a supapelor, in diferite combinatii, in timpul functionarii motorului, asigurand in acest fel functionarea optima a motorului la un anumit regim.
Utilizand mecanismele de variere a parametrilor de deschidere a supapelor, se obtine un domeniu de functionare optimizat extins. Sistemul de distributie variabila Valvetronic, contribuie la cresterea performantelor, reducerea consumului si a emisiilor poluante. Motoarele cu mai mult de 2 supape pe cilindru, de exemplu, au elasticitate redusa dar acest dezavantaj poate fi partial compensat prin utilizarea distributiei variabile.
La turatii ridicate ale motorului, o intarziere mai mare a inchiderii supapei de admisie asigura o umplere mai buna a cilindrilor, insa aceeasi intarziere determina o functionare defectuoasa la ralanti si in regimuri de turatii scazute, cand o parte din amestecul carburant aspirat este “suflat” inapoi in admisie.in cazul motoarelor destinate competitiilor, optimizarea distributiei se face pentru regimurile de turatii ridicate si din aceasta cauza nu pot mentine o turatie de mers in gol normala. Pana acum, procesul de control al distributiei gazelor unui motor cu aprindere comandata a fost un compromis intre putere si cuplu, pe de o parte, si consum de combustibil, emisii si confort, pe de alta parte. Comanda variabila a supapelor a culminat cu sistemul Vanos, produs de BMW, ca cea mai sofisticata tehnologie de acest tip, care reduce compromisul la minimum, dar nu poate furniza o solutie completa si multilaterala, deoarece clapeta obturatoare (clapeta de aer) face imposibila reducerea consumului peste o anumita limita, pentru ca se obstructioneaza admisia libera a aerului in motor, pentru o gama larga de regimuri de functionare.
Pentru a recapitula acest aspect, amintim ca obturatorul controleaza sarcina motorului. Fara obturator, motorul ar functiona la sarcina maxima.
Atunci cand clapeta de aer nu este complet deschisa, se produce o scadere de putere si o crestere de consum, datorata rezistentei gazodinamice introduse de obturator. Desi Vanos este capabil sa regleze momentele de deschidere si inchidere ale supapelor, aceasta optiune de control a motorului are unele limite.
Functionarea sistemului Valvetronic
Sistemul Valvetronic este format din urmatoarele componente:
– Arborele de distributie al supapelor de admisie
– Opt parghii intermediare
– Un arbore excentric.
Acest modul preasamblat este plasat in chiulasa. Gratie Valvetronic, arborele de distributie nu actioneaza direct asupra culbutorilor, ci prin intermediul unei parghii intermediare. Spre deosebire de culbutori, care sunt pozitionati orizontal sub arborele de distributie, parghiile intermediare sunt asezate vertical, langa arborele de distributie.
Ele sunt prevazute, in partea de mijloc, cu o rola care urmareste profilul camei. Partea de jos a acestora se sprijina pe rola culbutorului, iar cea de sus pe un arbore excentric, tot prin intermediul unei role.