2013Nr. 08 / 2013

DIAGNOSTICAREA PROBLEMELOR LEGATE DE TRANSMISIA CU CUREA

Marea majoritate a vehiculelor care utilizeaza o curea cu caneluri dispun si de o rola intinzatoare automata pentru curea.

40Conceputa pentru a aplica o forta constanta pe curea, aceasta rola intinzatoare compenseaza modificarile de lungime ale curelei datorate uzurii sau modificarii sarcinilor de lucru ale transmisiei pentru accesorii.

Aceasta reintindere automata reduce intretinerea prin eliminarea necesitatii de a retensiona periodic curelele, avand in vedere ca se va aplica intinderea corecta pe toata durata de viata a curelei.
Motoarele mai vechi sunt dotate uneori cu role intinzatoare manuale, care necesita interventia unui mecanic auto pentru a determina intinderea corecta a montajului si refacerea periodica a intinderii.
Principala diferenta dintre o rola intinzatoare automata si una manuala este prezenta unui arc puternic si a unui mecanism de amortizare localizate in carcasa rotunda, mica de care este atasata o fulie. Fulia pivoteaza in jurul carcasei arcului si genereaza o tensiune constanta a curelei. Rolele de ghidare sunt roti canelate libere, pe care se deplaseaza cureaua si care au drept scop optimizarea rularii curelei si suprimarea vibratiilor acesteia.

Importanta intinderii corecte a curelei:
Daca intinderea curelei este prea slaba, cureaua va patina producand zgomot, temperaturi foarte ridicate si o uzura prematura a sa, toate acestea putand conduce la functionarea proasta a accesoriilor actionate de curea. Daca intinderea este prea puternica, acest lucru va cauza o uzura excesiva atat a curelei, cat si a accesoriilor actionate de curea. Drept criteriu general, se poate presupune ca tensiunea necesara pentru o curea noua este de 10 kg/nervura, in timp ce pentru o curea folosita aceasta ar trebuie sa fie de 6 kg/nervura.

Cum se diagnosticheaza defectarea rolei intinzatoare: 
Rolele intinzatoare, ca orice alta piesa, nu dureaza la nesfarsit. Este greu de prezis daca o rola intinzatoare este pe cale sa se defecteze. Uneori, fulia rolei intinzatoare va prezenta semne de uzura, cum ar fi deteriorarea caii de pe fulie pe care se deplaseaza cureaua sau scurgerea de vaselina din garnitura rulmentului. Restul rolei intinzatoare este etansat pentru a nu lasa sa patrunda umezeala si agentii contaminanti, fapt ce face dificila si nesigura inspectarea vizuala.

Date de stiut referitoare la inlocuirea rolei intinzatoare:41
Ar trebui sa fie clar pana acum ca o rola intinzatoare ajuta la protejarea altor componente, cum ar fi alternatorul si pompa de apa, impotriva oboselii inutile si a defectarii premature. in plus, o rola intinzatoare este o piesa relativ ieftina de inlocuit. Astfel, de fiecare data cand inlocuiti o curea cu caneluri, asigurativa ca inlocuiti si rola intinzatoare. Mai mult, cand o rola intinzatoare a ajuns la sfarsitul duratei sale de viata, Gates recomanda ca toate piesele care se uzeaza sa fie inlocuite simultan pentru a se asigura cea mai buna solutie pe termen lung.

(continuarea in nr. 08 / 2013 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button