2021Nr. 06 / 2021

Cutia de viteze DSG (DQ 250) de la Volkswagen

Cutia de viteze cu dublu ambreiaj, datorită modului de funcționare, îmbină într-un mod eficient avantajele unei cutii de viteze manuale și ale unei automate. Cutia DSG (Direkt Schalt Getriebe; Direct Shift Gearbox), produs al
companiei VW în colaborare cu Borg Warner, este o cutie de viteze cu dublu ambreiaj, controlată electronic, care deține recordul în ceea ce privește automobilele echipate (peste 3.5 milioane).

In funcție de tipul ambreiajelor utilizate, de numărul de trepte, precum și de cuplul maxim de intrare, există 3 tipuri de cutii DSG:

Cutia DSG DQ250 a fost lansată în 2003, fiind prima cutie de viteze cu dublu ambreiaj ce echipează un automobile de serie.
Primul automobil echipat cu cutia DSG a fost VW Golf Mk4 R32, urmat
de Audi TT 3.2.
Cutia DSG este disponibilă pentru motoarele dispuse transversal, cu roțile motoare față precum și pentru automobilele cu tracțiune integrală. În momentul de față cutia DSG echipează majoritatea mărcilor din grupul Volkswagen (VW, Audi, Skoda, Seat).

Avantajele cutiei DSG îmbină avantajele cutiei de viteze manuală (randament ridicat, sportivitate) cât și avantajele unei cutii de viteze automate (confort, schimbare treptelor de viteză fără întreruperea cuplului motor).

CUTIE DSG DQ250
1. radiator ulei transmisie
2. pompă ulei transmisie
3. modul mecatronic
4. ambreiaje multidisc
Datorită controlului optim al ambreiajelor și a legilor adaptive de schimbare a treptelor de viteză cutiile DSG sunt pe placul utilizatorilor de cutii automate clasice.

(continuarea in nr. 06/2021 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button