2013Nr. 06 / 2013

CONSTRUCTIA SI FUNCTIONAREA AMORTIZOARELOR

In esenta, amortizorul este o pompa de ulei. Un piston este atasat la capatul unei tije si actioneaza impotriva lichidului hidraulic in tubul de presiune. in timp ce suspensia are o miscare sus-jos, fluidul hidraulic patrunde fortat prin micile orificii din piston.

13

Aceste orificii lasa sa treaca doar o cantitate mica de fluid, ceea ce franeaza miscarea pistonului avand ca efect oprirea miscarii arcului si a suspensiei.
Gradul de rezistenta dezvoltat de amortizor depinde de viteza de suspensie, de numarul si marimea orificiilor din piston impreuna cu calitatea si grosimea valvei disc. Cu cat suspensia se misca mai rapid, cu atat amortizorul asigura o rezistenta mai mare. Ca rezultat, amortizorul si arcul reduc urmatoarele conditii ale vehiculului dupa principiul universal al fizicii care spune ca energia nu poate fi creata sau distrusa, ci doar transformata, amortizorul transforma energia cinetica inmagazinata de arc in timpul comprimarii in caldura.14

 

                     Functiile principale ale unui amortizor:
• Controleaza miscarea arcului si a suspensiei.
• Asigura manevrabilitate si franare consistenta.
• Previne uzura prematura a anvelopelor.
• Ajuta sa tina anvelopele in contact cu soseaua.
• Pastreaza aliniamentul dinamic al rotilor.
• Controleaza „topaitul” vehiculului, balansul lateral si fata-spate (in        timpul franarii si accelerarii).
• Asigura uzura uniforma a anvelopelor si elementelor de franare.
• Reduce oboseala soferului.

 

22Care sunt principalele diferente intre suportul amortizorului si amortizor ?                                        
Suportul amortizorului este un tip de amortizor care de asemenea asigura functiile de legatura si suportul de arc. Este o componenta importanta a masinii. Inseamna ca separat de functiile amortizorului traditional suportul amortizorului preia greutatea masinii, mentinand in acelasi timp orientarea corecta a rotii fata de sasiu.  

(continuarea in nr. 06 / 2013 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button