2021Nr. 07-08 / 2021

Securitatea pasiva: Airbag-ul

Airbag-ul este unul dintre cele mai importante sisteme de siguranță din automobile. Al doilea ca importanță, după centurile de siguranță, care sunt și vor rămâne întotdeauna cele mai eficiente. Oricum, siguranța pasivă ține deja de un ansamblu format de aceste două sisteme. Împreună, centura și airbag-ul salvează vieți de mulți ani și sunt continuu perfecționate.
Acest element se poate situa în ansamblul volan, în planşa bord sau pe partea laterală a automobilului şi are rolul de a proteja capul şi toracele în timpul unui impact frontal sau lateral, datorită umflării sale instantanee. Airbag-ul se prezintă sub forma unui sac gonflabil de aer şi a unui generator pirotehnic. Dacă o anumită valoare a deceleraţiei este atinsă calculatorul care gestionează acest sistem, va comanda prin intermediul unui impuls electric aprinderea capsei la interiorul căreia se găseşte un praf pirotehnic numit PROPERGOL.
În urma combustiei se degajă o cantitate mare de gaze care pătrund în interiorul pernei producând gonflarea acesteia. Perna se va menţine sub presiune până la contactul cu corpul uman, după care la depăşirea unei anumite valori a presiunii o porţiune din aceasta va ceda limitând astfel presiunea şi realizând totodată o bună amortizare a şocului.

 

 

 

AIRBAG-UL ŞOFERULUI
Acesta se află plasat în interiorul volanului iar volumul pernei este de 60 l.

AIRBAG-UL PENTRU PASAGER
Ansamblul este plasat în planşa bord şi poate conţine unul sau două generatoare de gaz în functie de volumul pernei de aer care este de aproximativ 150 l pentru pasager.

(Continuarea in nr. 07-08/2021 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button