2013Nr. 02 / 2013

ÎNTRETINEREA SI REPARAREA ELECTROMOTORULUI

Demarorul constituie principalul element al sistemului de pornire, el

Un electromotor este alcatuit din mai multe elemente, care actioneaza impreuna, formand un ansamblu:

  • Stator : componenta fixa a unui demaror.
  • Rotor: este o piesa mobila din circuitul unui electromotor, care impreuna cu statorul actionate fiind de un curent, produc un camp magnetic punand astfel motorul in miscare.
  • Perii colectoare: au rolul de a asigura si transmite curentul electric catre cele doua componente de mai sus.
  • Bucsi: au rolul de a stabiliza demarorul
  • Ambreiaj: mentine o turatie constanta a electromotorului
  • Solenoid: denumit si bobina, acesta se gaseste pe carcasa cilindrului, alaturi de rotor. Este responsabil pentru cuplarea circuitului electromagnetic, fiind componenta ce pune in functiune intregul ansamblu al electromotorului, din momentul in care cheia se invarte in contact pentru a porni motorul.

Pentru a putea obtine turatia minima de pornire este necesara utilizarea unui motor electric auxiliar care sa antreneze motorul termic. Acest motor se numeste demaror sau electromotor.

Demarorul functioneaza pe principiul cuplului rezultat din interactiunea câmpurilor magnetice, dintre stator si rotor imprimându-i acestuia din urma o miscare de rotatie, care prin pinionul sau, angreneaza coroana volantului, datorita mecanismului de cuplare, transmitând-o arborelui cotit pâna la pornire.

Sistemul complet de pornire al unui motor termic este compus din: motor electric de curent continuu alimentat de la bateria de acumulatori, angrenaj cu roti dintate, modul electronic de control ai cablaj. Utilizarea termenului de electromotor se datoreaza faptului ca demarorul (en: starter) este de fapt un motor electric de curent continuu.

5_demaror_explodat

1.carcasa 2.ansamblu pinion de angrenare, cuplaj unisens ai arc de revenire 3.rotor 4.stator  5.suport perii 6.solenoid

Continuarea in nr 2/2013 al revistei Autotehnica

Articole asemanatoare

Back to top button