2013EditorialeNr. 03 / 2013

Usa lui Razvan – Editorial Martie 2013

Hai sa va spun 2 vorbe despre masina mea. Este un Opel Vectra, 2005, break, care tocmai a implinit 360.000 km!
Prin urmare poate fi acuzata de orice, numai ca este o masina” ca noua” nu! Deci – automat – atunci cand nu este cazul, evit pe cat posibil sa pun componente noi pe ea.

Introducerea fiind facuta, hai sa va povestesc o intamplare. Acum vreo 2 luni, un baiat a intrat in masina mea, avariind usile laterale dreapta. Usa spate turtita, cea dreapta doar zgariata.
Neavand CASCO, evident ca prima optiune a fost o firma de dezmembrari. Dupa cautari adanci prin piata, am gasit un baiat care dezmembra numai Opel Vectra. Zis si facut, il sun, gasesc usa spate (350 RON) – care avea alta culoare – dar oricum nu conta, ma sui in masina si ma duc la el sa imi ridic produsul.
În acea zi trebuia sa imi platesc si rata la creditul pe care il am la o banca, asa ca – din intamplare – aveam mai multi bani la mine decat in mod normal.
Zis si facut, am ajuns la om, am luat usa, am scos portofelul ca sa platesc, moment in care omul a vazut niste bani in plus in portofel. I-am zarit un zambet in coltul gurii, dr am zis ca poate omul se bucura ca a facut O VaNZARE si a facut un client fericit. Fundamental gresit! Dupa cum am realizat 2 ore mai tarziu, acel zambet repezenta semnalul unei lectii de vanzari pe care urma sa o primesc, de care am devenit constient, dar care mi-a placut atat de mult, incat m-am lasat prins in joc.
Astfel, dupa traditionala strangere de mana, la terminarea tranzactiei, Razvan (acesta e numele vanzatorului) m-a intrebat:” Dar cu usa fata ce faci?”. O vopsesc! I-am spus.” si cat te costa?”. Pai… vreo 200 RON pt ca am eu un prieten… Dupa cateva secunde de tacere, vine propunerea” Îti dau eu o usa la 150, gata vopsita la culoare cu montaj inclus! Am una pe masina aia care are exact aceeasi culoare ca a ta!” Dupa o analiza sumara” Ce aleg – sa platesc 200 si sa pierd o zi in service sau sa platesc 150 si sa am usa pe loc” am acceptat. Imediat mecanicul lui s-a pus pe treaba si a purces la demontarea usii, ajutat fiind de Razvan, care tot studia masina.
Dupa ce a montat usa, m-a intrebat simplu” Ce faci cu scaunele alea?” Evident se referea la scaunele mele, care – dupa 8 ani, 360.000 km si sute de delegatii aratau ca orice, numai ca niste scaune nu…” Pai ma gandeam sa spal tapiteria dar cred ca mai curand o schimb, pt ca s-au uzat si buretii scaunelor…”” si cat te costa?” – intreaba el… Eu vorbisem pentru tapiterie, dar mi se cerusera 500 EUR si bugetul de criza nu imi permitea…” 250 EUR – ii spun eu, curios sa vad ce mai propune”. Dupa 30 de secunde de analiza vine propunerea:” Am pe breakul ala din 2009, care are doar 18.000 de mile la bord (era de fapt un Vauxhall cu volanul” pe lumea cealalata”) niste scaune ca si noi. ti le dau cu 350 RON setul fata – spate, cu montaj inclus!!!”
Fara sa stau pe ganduri am acceptat. Dintre a plati 200 RON ca sa le spal pe cele vechi care erau tocite, gaurite, si a plati 350 RON pe un set de scaune impecabile – alegerea era simpla.
si s-au pus pe treaba.
Dupa ce a montat scaunele, constatand ca portofelul meu devine din ce in ce mai subtire, dar inca mai are cateva hartii in el, Razvan deschise din nou gura. Deja simteam ca iar o sa mai scot niste bani, dar eram FERICIT! Îmi rezolvasem 2 probleme carora nu le dadusem importanta, dar care chiar existau!
Deschise gura si ma intreba simplu:” Dar cu maneta schimbatorului de viteze ce faci?” Într-adevar, cat timp scaunele vechi, tocite si murdare erau in masina, nu observasem ca maneta schimbatorului de viteze era extrem de tocita, pielea rupta si partea unde erau trecute vitezele era complet cojita.
Acum insa, cu scaunele noi – sarea in evidenta.” Pai cred ca o sa il imbrac in piele” zisei eu banuind ca imi va propune ceva…
” Pai cat te costa asta?” intreaba el. Din informatiile mele, o astfel de chestie costa cam 100 RON. Îi spun suma si astept propunerea…” Pai iti dau eu maneta de la breakul ala de la care ai luat scaunele cu 80 RON cu montaj inclus!” Maneta respectiva era absolut impecabila asa ca nu am stat pe ganduri.
Nu mai continui conversatia, ideea este ca am mai cumparat si un DVD care se monteaza pe tetiera (ca sa nu mai foloseasca fiica mea GPS-ul pentru a se uita la desene animate cand merg la drum lung sau pentru a vedea eu filme cand plec in delegatii de mii de kilometri…) – inca 800 RON
Total general? Am venit sa cumpar o usa spate (350 RON) si am cumparat: usa spate, usa fata, set scaune, maneta schimbator de viteze si DVD player. Total (CU sPAGa, pt ca am fost atat de fericit ca mi-a luat banii incat i-am lasat si spaga!) 1750 RON!
Mi-a luat in plus 1400 RON si eram FERICIT, gandindu-ma ca Sa REVIN!

Pe drum ma gandeam:” Cati baieti de la receptie service stiu sa ia banii de la clienti iar clientii sa plece fericiti?” Foarte putini!
Fac pariu ca orice patron de service ar vrea sa il aiba pe Razvan la receptie clienti si ar fi fericit cu un astfel de comportament.
Fac pariu ca orice patron de service ar” inchide ochii” daca” baiatul de la receptie” ar primi un” comision la vanzare” din partea unui furnizor de accesorii, daca asta i-ar creste lui cifra de afaceri.
La cate service-uri, daca te duci pentru o revizie banala esti intrebat daca doresti completarea lichidului de spalare parbriz, antigelului sau ?i se face si o inspectie superficiala a masinii in urma careia mai poti” lasa niste bani acolo?”
Sunt sute de metode prin care se pot scoate bani de la clienti. Numai ca trebuie sa existe vointa.
Din pacate nimeni in Romania nu face cursuri destinate persoanelor aflate in contact direct cu clientul sau daca le face – pune accent pe chestii teoretice generale.
În Romania, pregatirea Inginerului de Receptie este superficiala in cel mai fericit caz, in marea majoritate ea este inexistenta.
Un Inginer de receptie trebuie sa fie: bun tehnician, bun comunicator, bun vanzator, bun psiholog si in unele cazuri un bun manipulator, pentru a convinge clientul sa accepte solutiile propuse PENTRU BINELE LUI!
Cine face in Romania cursuri de PSIHOLOGIA CLIENTULUI pentru Inginerii de Receptie?
Cine face in Romania cursuri de TEHNICI DE VANZARE pentru Inginerii de Receptie?

Sa presupunem ca se vor organiza. Cine vor fi Trainerii si ce experienta au? Personal sunt satul de absolventi de cursuri de Management, cursuri tinute de profesori care in viata lor nu au condus o firma. Sunt satul de Ingineri Auto care au invatat de la niste profesori incapabili sa faca diferenta dintre un motor cu benzina si unul Diesel.

Razvan avea un talent nativ. M-a prins in jocul lui si mi-a placut. Ca el trebuie sa faca TOtI inginerii de receptie. Sa scoata de la client SUMA MAXIMA pe care acesta o poate cheltui. Cati oare o fac?

Cam asta ar fi povestea. Exista multe posibilitati pentru un service ca sa isi creasca cifra de afaceri, chiar in conditiile scaderii numarului de clienti. Singura problema este Sa SE VREA !
Oricine are un ”Razvan” ascuns in el. Trebuie doar scos la suprafata.
Noi suntem deschisi pentru a sprijini pe cei care doresc sa se perfectioneze in aceasta directie si avem unele solutii. Acum … service-urile au nevoie de astfel de oameni ?

Articole asemanatoare

Back to top button