2015Nr. 03 / 2015

TRANSMISIA AUTOMATA CU 9 TREPTE – ZF9HP

ZF, producator german de cutii de viteze, a creat prima cutie de viteze din lume cu 9 trepte dedicata masinilor cu tractiune fata si cu motorul pozitionat transversal. Aceasta, a fost prezentata la salonul international de motoare IAA din 2011.

Cutia de viteze automata ZF9HP foloseste un sistemul inovator ce se diferentiaza printr-un timp de raspuns foarte rapid si un program de schimbare al vitezelor adaptiv si eficient. Cu o gama larga de rapoarte de transmisie si eficiena inalta, noua transmisie ofera un consum mai mic de combustibil, reducerea emisiilor de CO2, o dinamica mai buna si un confort mai bun.

Datorita motivelor de eficientizare a costurilor si de optimizare a spatiului de instalare, inginerii ZF nu au utilizat un modul de mecatronica complet integrat pentru toti senzorii, actuatorii și pentru unitatea de control electronica (ECU) in noua transmisie 9HP. În schimb, ECU este instalat separat de unitatea de control hidraulic (HCU), acum semnificativ mai mica, si anume în partea superioara a carcasei  transmisiei. Senzorii pot fi găsiti in cadrul transmisiei, semnalele din partea vehiculului sunt transmise direct la mufa unitatii de control motor.

In cazul 9HP, ZF a dezvoltat si produs un ECU independent pentru prima dată. Unitatea de control,poate realiza algoritmi de control complexi. Performantele sale de calcul sunt comparabile cu calculatorul utilizat în transmisia automata cu 8 trepte si poate fi crescut cu pana la 30% la cerere. Dispunerea placii de circuit imprimat in ECU a fost proiectata astfel încat sa fie îndeplinite cerintele hardware ale diferitilor producatori de automobile.

image006

Transmisia automata ZF9HP – componente
1. baie de ulei
2. hidrotransformator (convertizor de cuplu)
3. carcasa
4. frana multidisc D
5. frana multidisc C
6. ambreiaj multidisc B
7. cuplaj de craboti A
8. cuplaj de craboti F
9. ambreiaj multidisc E
10. diferential

(continuarea in nr. 03 / 2015 al Revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button