2022Nr. 01 / 2022

Sudura MIG – pas cu pas

Sudarea MIG este un proces de utilizare a electricității pentru a topi și a uni piesele de metal. Sudarea MIG este denumită uneori „pistolul cu lipici fierbinte” al lumii sudării și este considerată în general ca fiind unul dintre cele mai ușor de învățat tipuri de sudură.
Acest material nu este destinat să fie ghidul definitiv privind sudarea MIG, pentru asta poate doriți să căutați un ghid mai cuprinzător de la un profesionist. Gândiți-vă la acest articol ca la un ghid pentru a vă ajuta să începeți să sudați MIG. Sudarea este o abilitate care trebuie dezvoltată în timp, cu o bucată de metal în fața dvs. și cu un pistol de sudură în mâinile dvs.
Sudarea MIG a fost dezvoltată în anii ’40 și, 60 de ani mai târziu, principiul general este în mare parte același. Sudarea MIG utilizează un arc electric pentru a crea un scurtcircuit între un anod alimentat continuu (+ pistolul de sudură cu fir) și un catod ( – metalul care se sudează).
Căldura produsă de scurtcircuit, împreună cu un gaz nereactiv (deci inert), topește local metalul și le permite să se amestece între ele. Odată ce căldura este îndepărtată, metalul începe să se răcească și să se solidifice, formând o nouă bucată de metal topit.
Cu câțiva ani în urmă, denumirea completă – sudarea cu gaz inert metalic (Metal Inert Gas – MIG) a fost schimbată în sudare cu arc metalic cu gaz (Gas Metal Arc Welding – GMAW), dar dacă îi spuneți așa, majoritatea oamenilor nu vor ști despre ce vorbiți – denumirea de sudare MIG a rămas în exprimarea de zi cu zi.
Sudarea MIG este utilă deoarece o puteți folosi pentru a suda multe tipuri diferite de metale: oțel carbon, oțel inoxidabil, aluminiu, magneziu, magneziu, cupru, nichel, bronz siliconic și alte aliaje.

Iată câteva avantaje ale sudării MIG:

  • Capacitatea de a îmbina o gamă largă de metale și grosimi.
  • Capacitatea de sudare în toate pozițiile
  • Un cordon de sudură bun
  • Un minim de stropi de sudură
  • Ușor de învățat

Iată câteva dezavantaje ale sudării MIG:

  • Sudarea MIG poate fi folosită numai pe metale subțiri și de grosime medie.
  • Utilizarea unui gaz inert face ca acest tip de sudare să fie mai puțin portabil decât sudarea cu arc electric, care nu necesită o sursă externă de gaz protector
  • Produce o sudură oarecum mai neglijentă și mai puțin controlată în comparație cu TIG (sudare cu gaz inert de tungsten)

Cum funcționează aparatul de sudură

Un aparat de sudură MIG are câteva părți diferite. Dacă deschideți unul, veți putea vedea ceva care seamănă cu ceea ce este ilustrat in imaginea alaturata.

Aparatul de sudură
În interiorul aparatului de sudură veți găsi o bobină de sârmă și o serie de role care împinge sârma către pistolul de sudură. Nu se întâmplă prea multe în interiorul acestei părți a aparatului de sudură, așa că merită să vă luați doar un minut și să vă familiarizați cu diferitele părți. Dacă alimentarea cu sârmă se blochează din orice motiv (acest lucru se întâmplă din când în când), veți dori să verificați această parte a mașinii.

Bobina mare de sârmă trebuie să fie fixată cu o piuliță de tensiune. Piulița trebuie să fie suficient de strânsă pentru a împiedica bobina să se desfacă, dar nu atât de strânsă încât rolele să nu poată trage sârma de pe bobină.
Dacă urmăriți firul de pe bobină, puteți vedea că acesta intră într-un set de role care trag firul de pe rola mare. Acest aparat de sudură este configurat pentru a suda aluminiu, așa că are sârmă de aluminiu încărcată în el. Sudarea MIG pe care o vom prezenta în acest material este pentru oțel, care folosește un fir de culoarea cuprului.

Rezervorul de gaz


Presupunând că folosiți un gaz de protecție cu aparatul de sudură MIG, în spatele MIG-ului se află un rezervor de gaz. Rezervorul este fie 100% Argon, fie un amestec de CO2 și Argon.
Acest gaz protejează sudura pe măsură ce se formează. Fără gaz, sudurile vor avea un aspect maroniu, împroșcat și, în general, nu vor fi prea frumoase. Deschideți supapa principală a rezervorului și asigurați-vă că există gaz în rezervor. Manometrele ar trebui să citească între 0 și 2500 PSI în rezervor, iar regulatorul ar trebui să fie setat între 15 și 25 PSI, în funcție de modul în care vă place să configurați lucrurile și de tipul de pistol de sudură pe care îl utilizați.

….

 

(continuarea in nr. 01/2022 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button