2014Nr. 03 / 2014

SONDA LAMBDA BINARA PARTEA A DOUA – DEPUNERI SI CONTAMINARE

Depunerile de particule (rugina, particule solide) pe sonda lambda pot bloca accesul gazelor de ardere la
elementul sensibil, ceea ce determina ca sonda lambda sa produca un semnal care nu este coerent cu situatia reala (cantitatea reala a oxigenului din gazele de evacuare).

 

 

In cazul in care una sau mai multe bujii sunt defecte, aprinderea amestecului aercombustibil
nu se produce iar sonda lambda si catalizatorul sunt contaminate cu combustibil. Contaminarea cu combustibil a unei sonde lambda se poate datora si unui defect mecanic al injectoarelor. Daca inchiderea injectoarelor nu este completa (cel mai probabil datorita impuritatilor sau a depunerilor), combustibilul patrunde in cilindru pe faza de evacuare si ajunge direct in gazele de esapament.
Sonda lambda contaminata cu combustibilcombustibil

 

In cazul in care se utilizeaza benzina cu plumb, sonda lambda si catalizatorul sunt afectate, o expunere indelungata conducand la defectarea totala a acestora. Contaminarea cu plumb a sondei lambda se poate identifica dupa culoarea rosiatica a depunerilor de pe tubul de protectie. Patrunderea uleiului in cilindru conduce la aparitia vaporilor de ulei in gazele de evacuare.

Sonda lambda contaminata cu combustibil cu plumbplumb

 

Depunerile de ulei pe sonda afecteaza fluxul de gaze arde catre elementul sensibil iar semnalul produs de sonda lambda este perturbat. O etansare proasta a garniturii de chiulasa poate conduce la patrundere lichidului de racire in cilindru si mai departe in gazele de esapament. Vaporii de apa conduc la corodarea si ruginirea sondei lambda.

Sonda lambda contaminata cu uleiulei

 

Inlocuirea unei sonde lambda defecta cu una noua rezolva problema doar pe jumatate. La fiecare inlocuire a unei sonde lambda trebuie sa se asigure ca s-a identificat cauza defectului. Pentru a inlatura cauza defectului sondei lambda este recomandat sa se verifice:
• bujiile
• injectoarele

Sonda lambda contaminata cu lichid de racirelichid de racire

(continuarea in nr. 03 / 2014 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button