2015Nr. 01 / 2015

SISTEMELE DE MONITORIZARE A PRESIUNII AERULUI DIN ANVELOPE (TPMS)

Sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri (TPMS) este un sistem electronic conceput pentru a monitoriza presiunea aerului din interiorul anvelopelor de pe diferite tipuri de vehicule.

TPMS raporteaza în timp real, valoarea presiunii din anvelope conducatorului auto, fie prin intermediul unui indicator, un ecran pictograma, sau fie printr-o pictograma ce indica presiune scazuta în anvelope. Aceste sisteme pot fi împartite in doua tipuri diferite – directe (dTPMS) si indirecta (iTPMS).

In cazul în care o anvelopa este dezumflata, conducatorul este informat printr-un mesaj afiaat pe bordul vehiculului.

Sistemul de monitorizare este furnizat atat de către producator cat şi de distribuitorii de piese. Sistemul poate fi montat ai separat an cazul în care masina nu are aceasta dotare din fabrica.

Datorita influenaei semnificative a acestui sistem, privind siguranaa rutiera a vehiculelor, TPMS a fost adoptat pentru prima oara pe scara larga de catre piaaa europeana ca o caracteristica optionala pentru vehiculele de pasageri de lux în anii 1980. Primul vehicul de pasageri ce a primit ca dotare de fabrică (TPMS) a fost Porsche 959 în 1986.In anul 1999 PSA Peugeot Citroen a decis sa adopte TPM ca o dotare standard pe modelul Peugeot 607. Anul urmator, Renault a lansat Laguna II, primul vehicul de dimensiuni medii din lume, care primit ca si dotare standard TPMS.

(continuarea in nr. 01 / 2015 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button