2021EditorialeNr. 01 / 2021

Scoala fara someri

Editorial Ianuarie 2021

Acum vreo 3 ani, împreună cu câțiva membri al ASAR, am avut o întâlnire la Guvern cu 2 băieți, pe numele lor de fată: Cornel Bertea-Hanganu și Stelian Fedorca, primul Consilier al Primului Sinistru, iar celălalt Consilier de Stat. Scopul întâlnirii era simplu: băieții au început să ne prezinte un sistem nou de învățământ, copiat după modelul german, atât de nou că era prezent peste tot înainte de 1989 și anume Școlile Profesionale în Sistem Dual.
Pe scurt, ei ne-au prezentat sistemul, noi ne excitam pe măsură ce îl descriau pentru că era exact ce ne lipsea și de ce aveam nevoie: Un sistem de învățământ orientat nu spre ”ocuparea normelor didactice” ale profesorilor ci spre nevoile reale ale agenților economici care astfel aveau (PENTRU PRIMA DATA DUPA 1989) posibilitatea de a-și forma viitorii angajați, în funcție de specificul și specializările companiei.

De fapt, ce ne-a cucerit atunci a fost ”cererea de ajutor” din partea lor. Pe scurt, ne-au spus că dacă vrem să ne implicăm în așa ceva (ca și Asociație Profesională), VA TREBUI, ca pentru sectorul nostru să:

  • Actualizăm programa școlară
  • Actualizăm manualele
  • Pregătim (actualizăm) profesorii existenți
  • Ne ocupăm de dotarea laboratoarelor școlare cu necesar de echipamente și utilaje la nivelul tehnologic actual
  • Ne ocupăm de atragerea copiilor
  • Ș.a.m.d

În fața acestei liste, evident am întrebat: ”OK, noi facem toate astea, dar voi, ca Guvern, ce naiba veți mai face ?” . Răspunsul primit ne-a dat aripi: ”VOM FACE TOT CE NE STA ÎN PUTERE SĂ ȚINEM MINISTERUL EDUCAȚIEI CÂT MAI DEPARTE DE TREABA ASTA !!!”. Și atunci am înțeles că avem o șansă.

Așa cî, după întâlnire asta ne-am pus pe treaba și am făcut câteva lucruri:

  • Am organizat zeci de întâlniri prin toata țara, unde am prezentat conceptul de Învățământ Profesional în Sistem Dual câtorva MII de manageri de ateliere service auto
  • Am realizat un site, din care oricine poate afla orice despre acest sistem (adresa lui : spd.asar.com.ro – daca pare ciudat, avem SPD de la Scoala Profesionala Dual , iar mai departe este site-ul Asociatiei noastre, www.asar.com.ro )
  • Am achiziționat drepturile de copyright, am tradus și tipărit manuale utilizate în școlile similare din Germania, până în prezent editând manualele pentru domeniile : Mecanic Auto, Tehnologii de Prelucrare a Metalelor, Electrotehnica si Electronica, urmând ca în acest an să scoatem manualele pentru Vopsitor Auto si pentru sectorul HoReCa (informații despre manuale găsiți pe manualetehnice.ro )
  • Am realizat în cadrul programului Academia AutoTehnica, module de training PENTRU PROFESORII de la Liceele Tehnologice și Școlile Profesionale, pentru a-i ”actualiza” cu tehnologiile noi și pentru a-i putea face cât de cât capabili să predea noțiunile din manualele pe care le-am editat.
  • Lucrăm la o platformă de e-learning, care să permită atât elevilor cât și mecanicilor angajați deja, să învețe despre elemente care țin de tehnologia automobilului.
  • Am atras numeroși producători de sisteme pentru automobile în proiectul de dotare a Școlilor Profesionale cu materiale tehnice și educaționale și de training al profesorilor.
  • Am realizat o colecție de cărți tehnice (Biblioteca AutoTehnica biblioteca.auto-tehnica.ro ) pe care să le oferim Școlilor Profesionale și Liceelor Tehnologice de profil

Aș mai putea continua, dar o să se spună că ne lăudăm. Evident că toate acestea sunt rezultatul implicării membrilor ASAR, cei care ne-au sprijinit în toate aceste proiecte,  fără de care NIMIC nu s-ar fi realizat și cărora doresc să le mulțumesc public pentru că datorită lor, în ultimii 2 ani , s-au pus bazele unui sistem modern de învățământ, adaptat nevoilor reale ale service-urilor.

Acum aș dori să mă adresez exclusiv membrilor ASAR:

Dragi colegi. Prin sprijinul și implicarea voastră am reușit să facem ceea ce ar fi trebuit să facă guvernele ultimilor 30 de ani și nu au făcut. Am reușit să scoatem PRIMELE MANUALE EDITATE ÎN ULTIMII 30 DE ANI, ADAPTATE TEHNOLOGIILOR ACTUALE, nu doar pentru domeniul nostru, cât și pentru alte domenii . Cu sprijinul vostru am distribuit GRATUIT peste 6000 de cărți din colecția BIBLIOTECA AUTOTEHNICA atât către service-uri, în cadrul întâlnirilor pe care le aveam pe vremea când încă mai aveam un pic de libertate, cât și către școli, facultăți, licee tehnologice, șamd. Cu sprijinul vostru am organizat, în cadrul programului Academia AutoTehnica, cursuri tehnice GRATUITE la care au participat (numai în 2019 și 2020), peste 1200 de persoane .
Știu că poate vă simțiți frustrați că de munca voastră beneficiază gratuit mii de alți colegi de breaslă care preferă să stea pe margine și doar să comenteze sau să profite, dar trebuie să înțelegem faptul că daca nu o facem noi, nu o va face nimeni. Uitați-va în jur: a mai făcut cineva în ultimii 30 de ani ce am facut noi, ca Asociație, pe partea de Educație ? Nici statul nici vreo altă entitate privată, cu mult mai multe resurse decât noi, nu s-au înhămat la un astfel de proiect, tocmai din cauza complexității lui. Iar faptul că acum deja începem să culegem roadele, este numai și numai meritul vostru, cei care ne-ați susținut în demersul nostru. Iar când veți vedea un copil având în mână sau învățând după manualul sau cărțile realizate de noi, să nu uitați că și datorită Dumneavoastră, are această posibilitate. Datorită Dumneavoastră și celorlalți ”frumoși nebuni” membri ASAR, care ați făcut posibil acest lucru și cărora aș dori să vă mulțumesc. Iar dacă vă simțiți puțin ciudat pentru că doar noi ne-am implicat în asta, în timp ce alte mii de service-uri preferă să stea deoparte, aș dori să vă reamintesc povestea colibri-ului, pe care am mai spus-o de nenumărate dăți:  ”
Se spune că, intr-o padure, izbucnise un incendiu devastator si o pasare Colibri tot aducea apa in cioc, ca să stingă focul. Toate celelalte animale, innebunite de spaima, fugeau care încotro, pe unde nimereau. Pasarea Colibri continua, insa, sa care apa cu ciocul.  Turma de elefanți, conștientă de zadarnicia demersului, ii atrase atentia: „Ești nebună? Tu crezi ca poti sa stingi focul asta imens, cu stropul de apa pe care-l aduci tu?” Pasarea Colibri ii raspunse: „Eu imi fac partea mea…”  Cam așa și cu noi. În timp ce elefanții stau deoparte și comentează, noi, micul colibri, am început deja să stingem din focul care tindea să pustiască învățământul profesional din România. Și chiar daca celelalte animale vor sta deoparte, noi ne vom vedea în continuare de drumul nostru, chiar daca vor beneficia toți de rezultatele muncii noastre.

 

Cam atât cu mesajul către membri ASAR, acum să revenim și la ale noastre. Probabil vă întrebați ce e cu titlul.

Simplu ”Școala fără șomeri” este un concept, la care am aderat și noi și pe care îl susținem și promovăm, care îl are în spate pe Cornel Bertea-Hanganu, unul din părinții învățământului dual în România și care își propune ca, la terminarea Școlii Profesionale, fiecare absolvent, datorită cunoștințelor și aptitudinilor dobândite în școală, să nu aibă nicio problemă în a-și găsi instantaneu un loc de muncă.
Aceasta înseamnă un nivel de educație de elită, care să formeze nu doar ”meseriași” adevărați, cât în primul rând OAMENI.

Iar dacă vom reuși ca în câțiva ani, să scoatem pe piața muncii niște meseriași la un nivel așa cum școala noastră nu a mai scos de 30 de ani să știți că acest lucru se datorează în primul rând celor care au pus bazele Învățământului Dual din România și în al doilea rând membrilor ASAR !

Articole asemanatoare

Back to top button