2015Nr. 05 / 2015

Tipuri constructive şi modul de funcţionare al casetelor de direcţie ZF

 La fel de indispensabilă precum roţile şi motorul pentru un autoturism, la fel de importantă ca şi frână în privinţa siguranţei, maniabilitatea unui autoturism depinde de sistemul de direcţie.

Sistemul de direcţie, este interfaţa cea mai sensibilă dintre şofer şi autovehicul.

În ziua de azi, sistemul de direcţie trebuie să îndeplinească standarde foarte exigente.În primul rând acest sistem, trebuie să îndeplinească funcţii multiple pentru a oferi comoditate în manevrarea autoturismului.În al doilea rând , trebuie să ofere şoferului asistentă la direcţie şi nu în ultimul rând să fie fiabile în timp.

Direcţie trebuie să fie precisă, fără joc, uşoară, eficientă şi compactă. Ce este cel mai important trebuie să transmisă către şofer senzaţia unei suprafeţe bune de drum şi să facă posibilă revenirea la poziţia de mers înainte. Trebuie să lucreze fără şocuri şi trebuie să necesite o mentenanţă minimă pe durata funcţionării în timp ce oferă siguranţă şi confort maxim. Toate aceste funcţii sistemul de direcţie trebuie să le îndeplinească atât la viteze mari cât şi la unele scăzute.Pe scurt, siguranţa, uşurinţă în manevrare şi confort, face  ca sistemul de directie sa fie o diferenţă majoră în calitatea unei maşini.

Caseta de direcţie cremalieră-pinion

Acest tip de cutie constă într-o casetă de direcţie mecanică, o valvă şi un cilindru mobil.

Cilindrul ghidează cremaliera cu pistonul integrat. Pinionul este amplasat lângă vâlvă şi cremalieră. Un arc tensionat împinge cremaliera împotriva pinionului şi astfel nu există joc între cele două piese. O bară de torsiune conectează pinionul la rotorul valvei.

Pinionul, transforma mişcarea de rotaţie a volanului, în mişcare axială, a cremalierei. O valvă rotativă asigură asistenţa hidraulică, constănd  în rotorul valvei cu şase caneluri pe suprafaţa carcasei şi rulmentul valvei, fixat pe pinion.

Alezajul manşonului valvei, conţine caneluri axiale ce se potrivesc cu cele ale rotorului. Rotorul valvei este centrat (în poziţia neutral) acesta fiind elementul de legătură între valva rotorului, pinion şi rulment. Rotorul valvei şi pinionul rulează pe rulmenţi fără fricţiune, pentru a asigura funcţionarea valvei de direcţie chiar şi la presiuni înalte.

(continuarea in NR. 05 / 2015 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button