2021Nr. 09 / 2021

Sistemul de lumini laterale

Sistemul de lumini laterale de la Volkswagen se caracterizează prin două funcţii noi şi anume:
lumina laterală de tip dinamic şi lumina laterală statică.
Ambele funcţii îmbunătăţesc considerabil iluminarea stradală în comparaţie cu farurile tradiţionale atunci când vehiculul întoarce sau îşi schimbă direcţia de mers.

Sistemul de lumini laterale are următoarele funcţii:
● iluminarea laterală a carosabilului într-un mod dinamic (faza scurtă cu centru de rotaţie;
● lumina laterală statică, lumini suplimentare pentru o mai bună iluminare în cadrul virajelor din curbe strânse sau întoarceri.

LUMINA LATERALĂ DE TIP DINAMIC

Sistemul dinamic al farurilor de curbe pivotează orizontal bulbul becului corespunzător fazei scurte cu ajutorul unui motor integrat.
Unghiul de pivotare este de aproximativ 15grade pe partea din interiorul curbei şi de 7.5 grade pe partea exterioară curbei.
Unghiurile de pivotare diferite furnizează o mai bună iluminare a carosabilului în cadrul virajelor. Modulul din interiorul axului pivotează de două ori mai mult, faţă de modulul din exteriorul curbei. Maximul de suprafaţă iluminată se realizează atunci când există o distribuţie egală de lumini.

LUMINILE NU PIVOTEAZĂ ATUNCI CÂND AUTOVEHICULUL STAŢIONEAZA

Atunci când autovehiculul rulează cu o viteză mai mică de 10km/h, bulburile
becurilor nu sunt pivotate. La o viteză de peste 10km/h, unghiul de rotaţie este practic dependent de raza curbei.
Aşadar, sunt îndeplinite cerinţele legale conform cărora farurile nu trebuie pivotate atunci când autovehiculul este staţionat. De asemenea, farurile sunt pivotate uşor atunci când autovehiculul accelerează dintr-o poziţie de repaus.

SUPRAFEŢE ILUMINATE
Diagrama alăturată prezintă o iluminarea îmbunătăţită a carosabilului atunci când autovehiculul îşi schimbă direcţia de mers. Conul de lumină mai întunecat, reprezintă iluminarea cu un sistem de fază scurtă tradiţional.
Acesta iluminează zona A a drumului. O mare parte din conul de lumină, iluminează zone din afara drumului. Conul de lumină mai deschis prezintă iluminarea cu un sistem dinamic de lumini de curbe, care iluminează zona B a drumului.

(Continuarea in nr. 09/2021 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button