2013Nr. 04 / 2013

FUNCTIONAREA, DIAGNOSTICAREA SI DEFECTELE VOLANTEI CU MASA DUBLA – II

Motoarele moderne functioneaza chiar si la turatii extrem de reduse. Se tinde spre motoare cu momente de torsiune tot mai mari. Caroseriile optimizate in tunelul de vant genereaza zgomote mai reduse.

Diagnosticarea volantei cu masa dubla
Intotdeauna, verificati si volanta, in cazul inlocuirii ambreiajului. O volanta uzata, poate uza prematur noul ambreiaj.

 

  Zgomotul

Atunci cand diagnosticati o volanta cu masa dubla in timp ce acesta este instalata, este foarte important sa determinati, daca zgomotul este emis de componentele adiacente, cum ar fi sistemul de evacuare,
scuturi termice, tampoane de motor, accesorii, etc in plus, este important sa se izoleze orice zgomot cauzat de accesorii, cum ar fi cureaua de A/C. Pentru a determina sursa a zgomotului poate fi folosit un stetoscop.

6 Zgomotul emis ca un clinchet atunci cand se schimba vitezele, pot proveni din cutia de viteze sau din diferential, volanta nefiind de vina.
Atunci cand cutia de viteze este eliminata din lista suspectilor, volantul secundar poate fi rotit impotriva volantului primar.Aici, de asemenea, nivelul de zgomot poate fi cauzat fie de flansa lovind arcului de pe volantul secundar. Aici, de asemenea, volanta cu masa dubla nu este defecta.

Exista diferite cauze ale zumzetului, de exemplu rezonan?a in grupul moto-propulsor sau un dezechilibru al volantei cu masa dubla, ce depaseste limitele admisibile.  O volanta poate fi grav dezechilibrata, daca de exemplu, greuta?ile de echilibru de pe partea din spate lipsesc, sau un simplu rulment este defect. Daca dezechilibrul este cauza principala a zumzetului, se poate determina destul de simplu. In timp ce stationati cresteti viteza motorului. in cazul in care creste si zgomotul odata cu tura?iile motorului, volanta este defecta.

  Flansa 5

Sarcina flansei este de a transfera cuplul de la volanta primara prin arcuri la volanta secundara; în alte cuvinte, de la motor la ambreiaj.
Flansa este bine nituita de volanta secundara prin aripile sale (sagetile) ce sunt pozitionate între canalul arcurilor si volanta secundara. Distanta dintre arcuri si limitator, este destul de mare pentru a face flansa sa se roteasca. Flansele, pot fi de doua feluri: rigide sau cu amortizor intern.

 

 

 

(continuarea in nr. 04 / 2013 al revistei AutoTehnica)

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare

Back to top button