2013Nr. 01 / 2013

Frana de parcare electromecanica

Design si functii

Pentru a fi complet siguri ca vehiculul ramane pe pozitie atunci cand este parcat, fara a exista riscul de a se misca, soferul trebuie sa traga frana de mana sau sa apese pe pedala corespunzatoare franei de picior localizata în podea. În viitor, cele mentionate vor fi înlocuite de o apasare rapida a schimbatorului din panoul cutiei de viteze, datorita franei de parcare electromecanica a noului Passat, care înlocuieste traditionala frana de parcare manuala.

Frana de parcare electromecanica nu ajuta numai la parcarea propriu zisa. Datorita sistemului inteligent de interventie al franei, se asigura franarea de siguranta si împiedicarea alunecarii vehiculului la pornirea din panta.

Frana de parcare electromecanica se mai întalneste si sub denumirea de frana de parcare electrica (electrical parking brake – EPB).

image002

Frana de parcare electromecanica ofera numeroase avantaje comparativ cu traditionala frana de mana cum ar fi:

  • Libertate mai mare în proiectarea interiorului autovehiculului – manerul franei de mana este înlaturat si înlocuit de catre un buton, ceea ce permite o libertate mai mare de a proiecta designul interior al vehiculului, consola centrala si zona de podea.
  • Functionalitate ridicata pentru client – datorita utilizarii sistemului de control electronic si a retelei de tip CAN, frana de parcare electromecanica ofera functii suplimentare de întampinare a nevoilor clientului (precum functia AUTOHOLD sau asistentul de pornire dinamica) si un nivel ridicat de confort.
  • Avantaje în procesul de productie – din moment ce manerul si cablurile franei de mana nu mai sunt necesare, productia si asamblarea vehiculului se simplifica.
  • Capacitatea de autodiagnoza – frana de parcare electromecanica este un sistem mecatronic; functiile sistemului sunt monitorizate în permanenta.

 

Continuarea in nr 1 / 2013 al revistei AutoTehnica

 

Articole asemanatoare

Back to top button