
Instalatia de ungere, are rolul de a asigura ungerea cuplelor de frecare, racirea unor piese (de exemplu a pistonului) si transportarea produselor uzurii din cuplele de frecare spre filtrul de ulei si dopul magnetic al baii de ulei.
Schimbarea starii tehnice a instalatiei de ungere in procesul de exploatare
In timpul exploatarii motoarelor, in instalatia de ungere au loc o serie de procese care determina diminuarea performantelor instalatiei si degradarea calitatii uleiului, dintre care cele mai importante sunt:
• impurificarea uleiului si formarea de depuneri in motor,
• infundarea filtrelor de ulei,
• micsorarea presiunii in rampa centrala de ungere,
• cresterea temperaturii uleiului peste limita admisa.
Degradarea uleiurilor utilizate in motoare este cauzata de procesele de oxidare la temperaturi ridicate, contactul cu gazele de carter care contin acizi din combinarea gazelor arse cu apa condensata pe cilindri, contactul uleiului cu piesele metalice calde. De asemenea, degradarea uleiurilor este produsa si de impurificarea cu materiale de uzura a pieselor mecanismului motor cu impuritati din aerul admis, oxizi de plumb, combustibil ars incomplet. in afara de aceste impuritati, in uleiul de motor, sub actiunea temperaturii si a anumitor produse de ardere rezultate in timpul functionarii, se formeaza substante organice complexe (acizi, substante rasinoase, asfaltoase), insolubile in ulei.
Infundarea filtrelor de ulei se datoreaza produselor de impurificare formate in masa de ulei (impuritati insolubile). Prin acumularea produselor de impurificare in elementul filtrant, rezistenta hidraulica a cestuia creste pâna când, la un moment dat, se deschide supapa de scurtcircuitare a filtrului, ceea ce duce la o circulatie in motor a uleiului nefiltrat cu o crestere rapida a acumularilor produselor de degradare si astfel inrautatirea regimului de ungere al motorului.
Micsorarea presiunii uleiului in rampa centrala este cauzata de marirea jocurilor in lagarele arborelui motor, in lagarele arborelui cu came precum si de uzura pompei de ulei. Presiunea uleiului din
rampa centrala poate fi un indicator al gradului de uzura a lagarelor arborilor motor si cu came. Reducerea globala a presiunii in rampa centrala de ungere fata de presiunea initiala are loc, in functie de
parcurs (ore de functionare a motorului). Reducerea globala a presiunii este cu precadere rezultatul uzurii pompei de ulei, la care se micsoreaza randamentul volumetric odata cu cresterea jocului frontal intre pinioane si carcasa, fenomen reprezentat grafic in figura urmatoare.
Cresterea temperaturii uleiului este o consecinta a scaderii presiunii din rampa centrala de ungere, care duce astfel la scaderea debitului de ulei la lagare. In astfel de cazuri este necesar sa se ia masuri de reducere a temperaturii uleiului, prin reducerea sarcinii si turatiei pâna la momentul interventiei tehnice de intretinere. Având in vedere modificarile de stare tehnica ce apar la instalatia de ungere in exploatare, diagnosticarea va fi de doua tipuri:
• Diagnosticare complexa (globala) a sistemului;
• Diagnosticare de profunzime (pe elemente).
( continuarea in nr. 10 / 2013 al revistei AutoTehnica )