2015Nr. 01 / 2015

Canistra de carbon activ (EVAP)


Sistemul de control al emisiilor prin evaporare (EVAP) este utilizat pentru a impiedica vaporii de benzina sa scape in atmosfera din rezervorul de combustibil si sistemul de combustibil.

Sistemul EVAP nu necesita, de regula, nicio intreținere, dar defectiunile pot aprinde martorul de avarie  motor si impiedica un vehicul sa treaca un test OBD II privind emisiile plug-in.

O diagnoza utilizate, efectueaza autoverificari de diagnosticare pentru a detecta scurgerile de vapori de combustibil, iar daca gaseste vreunul (inclusiv un capac de gaz liber sau lipsa), va seta un cod de eroare și va aprinde martorul de avarie motor. Cu toate acestea, monitorul EVAP ruleaza numai in anumite conditii de operare.

Rezervorul de combustibil  este etans si prevazut cu un volum de expansiune necesar pentru a permite benzinei sa se evapore la cresterea temperaturii. Busonul  ce inchide conducta de alimentare a rezervorului este de asemenea etans. Unele modele mai vechi de automobile au buson cu supapa de ventilare interna, care permitea patrunderea aerului din exterior in rezervor.

Canistra de carbon activ

Canistra de carbon activ

(continuarea in nr. 01 / 2015 al revistei AutoTehnica)

Articole asemanatoare

Back to top button