Home / Colectia 2016 / PISTOANE DIN OTEL PENTRU MOTOARELE DIESEL

PISTOANE DIN OTEL PENTRU MOTOARELE DIESEL

In ceea ce priveste automobilul sau mai bine spus autoturismul, motorul contine pistoane din aluminiu. Dupa cum stiti, punctul slab al motorului, din punctul de vedere al incarcarii termice si mecanice, este reprezentat de piston. Pistoanele de aluminiu sunt utilizate pentru motoarele de automobile deoarece au masa redusa si se pot prelucra usor.

Dorinta producatorilor de automobile de a impinge puterea litrica a motoarelor tot mai sus este limitata si de caracteristicile mecanice si termice ale pistoanelor din aluminiu. Pentru a raspunde la acest inconvenient KS Kolbenschmidt GmbH a dezvoltat pistoane din otel pentru automobilele cu motor diesel. Aceste pistoane suporta puteri litrice de peste 136 CP/litru si presiuni din cilindru de peste 200 bari. Pistoanele au fost dezvoltate continuu timp de 7 ani cu scopul de a fi referinta in ceea ce priveste fiabilitatea. In acelasi timp, din punct de vedere al consumului si a emisiilor poluante, aceste pistoane sunt la nivelul pistoanelor din aluminiu.
index

 

 

 

 

 

 
Piston din otel pentru motoare diesel de automobile

Un producator de automobile premium a planificat utilizarea acestor pistoane incepand cu anul 2014. Pistoanele vor echipa motoarele diesel cu 4 cilindrii, cu o putere litrica de peste 136 CP/litru si o presiune in cilindri in jur de 200 bari.
Chiar daca un piston din aluminiu este mai usor decat unul din otel KS Kolbenschmidt a reusit sa obtina un piston din otel de dimensiuni si mase similare cu un piston din aluminiu. Reducerea masei si a consumului de combustibil (2 – 3%) a fost posibila datorita unor diferente semnificative fata de varianta din aluminiu:
• reducerea inaltimii capului pistonului
• utilizarea unei biele mai lungi ce are impact asupra reducerii fortelor laterale
• reducerea fustei pistonului
• optimizarea formei pistonului
• reducerea jocurilor de montaj datorita deformarii termice mai redusa a otelului

 

(continuarea in nr. 04/2016 al revistei AutoTehnica)

About xmeditor

Check Also

Functionarea si remedierea defectelor mecanismului de servodirectie hidraulic

Functionarea si remedierea defectelor mecanismului de servodirectie hidraulic Sistemul de asistare (electric, hidraulic sau electrohidraulic) …