Home / Colectia 2014 / Modul de functionare al unui diferential

Modul de functionare al unui diferential

În momentul în care un automobil efectueaza un viraj, rotile trebuie sa parcurga distante diferite. Pentru a reusi acest lucru, fiind atasate de automobil, acestea trebuie sa se roteasca cu viteze diferite. Astfel, la efectuarea unui viraj, rotile din interiorul virajului se rotesc cu viteze mai mici decat cele din exteriorul virajului.

2_diferential_roti

Traiectoriile parcurse de rotile unui automobil în timpul unui viraj
La o punte nemotoare, rotile fiind libere, nu este nici o problema, acestea se pot rotii independent una fata de cealalta. În cazul în care puntea este motoare, trebuie sa se asigure ca rotile pot primi cuplul motor de la aceeasi sursa si în acelasi timp, în viraje, sa se roteasca cu turatii diferite.

Dispozitivul care permite transmiterea cuplului motor si rotirea rotilor cu turatii diferite se numeste diferential. Inventat de Pecquer în 1827, diferentialul modern si-a pastrat acelasi principiul de functionare, îmbunatatirile aduse fiind doar de ordin tehnologic (materiale, forma, dimensiuni).

Constructiv, diferentialul contine o carcasa cu un angrenaj principal (numit si raport principal sau transmisie principala), si un mecanism epicicloidal. Acest mecanism permite rotirea rotilor cu viteze diferite. Mecanismul epicicloidal contine doua roti dintate planetare (pe capetele arborilor planetari) si doua sau patru roti dintate sateliti.

3_componente_diferential

Componentele diferentialului motor montat longitudinal (angrenaj conic)

1. arbore de iesire din cutia de viteze
2. arbori planetari (antreneaza rotile automobilului)
3. pinion transmisie principala (pinion de atac)
4. coroana transmisie principala
5. roti dintate planetare
6. roti dintate sateliti
7. carcasa diferential

(Mai multe in Nr 03/2014 al revistei AutoTehnica)

About xmeditor

Check Also

COMPONENTA SI FUNCTIONAREA AMBREIAJULUI

Ambreiajul este inclus in transmisia automobilului in scopul compensarii principalelor dezavantaje ale motorului cu ardere …